TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL! TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL!

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden (DATÜB) Dr. Ümran Küçüközdemir, bölgenin zorlu koşullarına uygun, verimli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 1997 yılında 'Palandöken 97' adı verilen bir tohumla yerel buğday türünü melezleyerek yeni bir çeşidin yolunu açan Dr. Küçüközdemir, 2002'de bu çalışmalara başladı.

Dr. Küçüközdemir ve ekibi, melezleme ve saflaştırma süreçlerini tamamladıktan sonra yeni buğday çeşidinin bölgedeki deneme üretimlerine odaklandı.

6 yıl süren bu süreçlerin ardından, çeşidin bölgenin iklimine, hastalıklara ve kuraklığa dayanıklılığını test ettiler. Yaklaşık 22 yıl boyunca süren çalışmaların sonunda, diğer çeşitlere göre 100-150 kilogram daha fazla verim sağlayan, dayanıklı ve verimli bir çeşit geliştirildi.

29 Mart 2024'te resmi olarak tescillenen bu yeni çeşide, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Norm Ender'in "Parla" adlı marşıyla anılmak üzere isim verildi. Dr. Küçüközdemir, çeşidin 2002'den bu yana üzerinde çalıştıklarını ve sabır gerektiren bir süreç sonunda başarılı olduklarını belirtti. "Parla" çeşidinin, bölge şartlarına uyumlu, yüksek verimli ve kaliteli olduğunu vurgulayan Dr. Küçüközdemir, umut verici verim sonuçlarıyla birlikte çeşidin tarım sektöründe parlak bir geleceğe işaret ettiğini ifade etti.