Yem fiyatları üreticiyi mağdur etmeye devam ediyor. Süt üreticisi, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının aynı oranda artırılmamasından dolayı üretimden çekilmek durumunda kalıyor. Yem fiyatlarına son bir ay içinde iki kere daha zam gelmesi, üreticinin maliyetlerini daha da yukarı çekti. Bugün 19 protein 2700 kalori süt yeminin fiyatı 302 lira ile 350 lira arasıda değişiyor. Yem fiyatının en düşük 350 lira olması, 1 kg yemin 7 liraya çıktığı anlamına geliyor. 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, yem fiyatları artarken süt fiyatlarının yerinde durmasına tepki göstererek, Gıda Komitesi'nin çiğ süt fiyatının belirlenmesinde devreden çıkmasını istedi. Keskin, süt fiyatlarının daha öncesinda olduğu gibi Tarım Bakanlığının himayesinde üretici ve sanayici grubu tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydeden Keskin, "Gıda Komitesi çiğ süt referans fiyatını belirlemekten elini çekmelidir. Çiğ süt referans fiyatı en az üreticinin eline geçecek şekilde 8 TL olmalıdır" dedi. 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle: 

"Çiğ süt üretim maliyetlerinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 18 Mart 2022 tarihinde toplanarak, 01 Nisan 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını Gıda Komitesinden gelen görüş üzerine 5.70 TL/ Litre olarak belirlemiştir. Konsey değişen üretim maliyetlerine karşılık Nisan ayı sonunda tekrar toplanma kararı almıştır. 

SÜT YEMİNE İKİ KEZ ZAM GELDİ

Üretici grubu olarak bu fiyatı kabul etmeyerek alınan karara şerhimizi koymuş bulunmaktayız. Ancak çoğunluğun kararı ile bu fiyat kabul edilmiştir. Gıda Komitesi bu fiyatı belirlerken neyi baz almıştır anlayamadık. Çiğ süt referans fiyatının açıklanmasından bu yana süt yemine 2. Kez zam uygulanmıştır. Bugün aldığımız 19 protein 2700 kalori süt yemlerinin fiyatlarına baktığımızda en düşük rakamın 302 – 350  TL bandında olduğunu görüyoruz.

Nerde kaldı parite, dünya genelinde 1.5 baz alınan süt yem paritesi bizim ülkemizde 1.3 baz alınırken biz bu pariteyi dahi koruyamıyoruz. Yani üreticilerimizi koruyamıyoruz. Köyünde aile işletmesini ayakta tutmaya çalışan üreticilerimiz bırakın kar etmeyi hayvanlarına yem alamıyorlar. Hatta hayvanlarını kesime gönderiyorlar. Hayvanlar kesilmesi ne demek hayvancılığımızın geri dönüşü olmayan bir yola girmesi demek, üretimden çekilen hiçbir kişi tekrar geri dönmez. Neden dönsün ki…. 

GIDA KOMİTESİNİN KEYFİNİ BEKLİYORUZ!

Ülke politikası olarak en başta yapmamız gereken üreticilerimizin sürdürülebilir üretim yapmasını sağlamak ve ayakta tutmak. Şimdi ne olacak Gıda Komitesinin keyfini beklemekteyiz. Toplanma kararı almasını durumu değerlendirmesini fiyat tavsiyesini beklemek zorundayız.

GIDA KOMİTESİ SÜT FİYATLARINDA BELİRLEYİCİ KONUMDA OLMAMALI 

Eskiden olduğu gibi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız himayesinde, üretici grubu sanayi grubu Ulusal Süt Konseyinin çağrısıyla toplanıp, sektörü ve var olan durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirip fiyat belirlerdi. Herkes ( üretici grubu, sanayici grubu, )  fikrini talebini söyler konseyin hazırladığı maliyet tablosu görüşülür ve çiğ süt referans fiyatı belirlenirdi.  

GIDA KOMİTESİ SÜTTEN ELİNİ ÇEKMELİ! 

Tarım ve Orman Bakanlığımızca kuruluşuna izin verilmiş Kuruluş amacı belli olan Ulusal Süt Konseyi çatısı altında ve Bakanlığımızın kontrolüyle çiğ süt fiyatları belirlenmelidir. Biz üretici grubu olarak durumuna anında müdahale etmeyen, çiğ süt referans fiyatını üreticiyi rahatlatacak şekilde belirleyemeyen Gıda Komitesini fiyatların belirlenmesi  noktasında belirleyici rol almasını istemiyoruz. Bu kadar geç kalmak müdahalesiz kalmak üreticilerimizi çaresiz bırakmak haksızlıktır Emek emek büyük zahmetlerle geldiğimiz ülke tarım ve hayvancılığı maalesef  bitiyor.  

YEM FİYATLARINA GÖRE SÜT FİYATLARI EN AZ 8 TL OLMALI 

Sütün değer fiyattan piyasaya arz edilmesi gerekliliğini bizler sürekli vurgularken, yaşadığımız bu durum inanılır gibi değil. Şuan süt fiyatları maliyetler karşısında en az 8 TL olmalı ki buda üreticinin eline net geçecek rakam olarak belirlemelidir.  Yani soğutulmuş çiğ süt olarak değil, çiğ süt referans fiyatı olarak üreticinin eline net geçmeli. Burdan sektörün tüm taraflarına sesleniyorum, lütfen üreticilerimizi koruyalım, bakın hayvanlar hızlıca kesime gidiyor, durduralım. Ya çiğ süt fiyatları arttırılmalı yada girdi maliyetlerine müdahale edilerek parite korunmalıdır."