Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çiğ süt fiyatının 15 TL olmasını istedi. TÜSEDAD’tan tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi’nin 10 aydır çiğ süt tavsiye fiyatının yayınlanmadığı belirtilerek, bu durumun sektörün öngörülebilirliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli sorunlara neden olduğu kaydedildi.

ÇİĞ SÜT MALİYETİ 8 AYDIR USK'NIN AÇIKLADIĞI MALİYETİN ALTINDA 

USK tarafından 10 aydır çiğ süt referans fiyatı açıklanmazken, kurumun her ay 1 litre çiğ süt maliyetini hesap ederek deklare ettiği belirtilen açıklamada, çiğ süt fiyatlarının 8 aydır deklare edilen maliyetin altında kalmasına rağmen çiğ süt referans fiyatının güncellenmemesine tepki gösterildi.

10 AYDIR ÇİĞ SÜT FİYATI AÇIKLANMIYOR

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bildiğiniz üzere son 10 aydır USK tarafından çiğ süt tavsiye fiyatı yayınlanmamaktadır. Oysaki bu dönem içerisinde aynı kurum 1 lt çiğ süt maiyetini hesaplamakta ve 8 aydır maliyet, deklare edilen fiyatın üzerinde bulunmaktadır. Kendisi ile çelişen USK ne yazık ki, yönetmelikte belirtilen görevlerinden biri olan çiğ süt tavsiye fiyatını açıklamamakta hatta tersine maliyetin altında olan fiyatı da halen geçerliymiş gibi web sitesinde yayınlamaktadır.

Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı! Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı!

TÜSEDAD OLARAK ÇİĞ SÜT FİYATININ 15 TL OLARAK AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ

Bu durum; derneğimiz tarafından oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz USK’nın hem prestijini zedelemekte ve sektörün öngörülebilirliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli sorunlara neden olmaktadır.

Bu nedenle; sektörü dengede tutacak ve üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre çiğ süt tavsiye fiyatı; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama %20 kar ile 15 TL/lt olarak önerilmektedir."