İskandinav ülkelerinin sığır ırkları olan Norveç, İsveç ve Danimarka kırmızısı inekler de sütçü bir ırk olarak ülkemize önemli sayıda ithal edilmiştir. Yaklaşık 10 yıl önce İsveç’te bir üniversitede bulunduğumda çiftlikte bulunan İsveç Kırmızıları  oldukça ilgilimi çekmişti.

ESK'nın yaptığı et ithalatında büyük vurgun! Kiloda 70 cent kimlerin cebine gidiyor? ESK'nın yaptığı et ithalatında büyük vurgun! Kiloda 70 cent kimlerin cebine gidiyor?

Şimdi ise Türkiye’de İskandinav Kırmızısı ineklerin bazı işletmelerde karışım halinde bazı işletmelerde ise saf olarak üretimlerine devam ettiğini gözlemekteyim. Bu inekler hakkında ayrıntılı olarak süt verim performansı ve özelliklerini belirleyen araştırma bulunmamakla birlikte, Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisinin son sayısında yapılmış makaleler yorumlanarak Güloğlu ve arkadaşları tarafından güzel bir derleme yayınlanmıştır1.

HOLSTEİN IRKININ SÜT VERİMİ ARTIŞ GÖSTERMİŞ OLSA DA SAĞLIK VE ÜREME PROBLEMLERİ CİDDİ BİR HANDİKAP OLUŞTURUYOR!

Holstein ırkı, zaman içerisinde süt verimi artış göstermiş olsa dahi sağlık ve üreme problemlerinin de buna paralel olarak artması nedeniyle uzun ömürlü bir hayvan olarak görülmemeye başlanmıştır. Bu problemi ortadan kaldırmak amacıyla Norveç, İsveç ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkeleri Holstein inekleri ülkelerinin yerli sığır ırklarıyla melezlenmesini tercih etmişlerdir.

Bunun sonucunda süt veriminde bir miktar azalma olsa da süt yağı ve protein oranında artış gerçekleşmiştir. Ayrıca, hastalıklara daha dayanıklı ve üreme düzeyi daha yüksek olan isimlendirmede sonu “Kırmızısı” olarak biten yeni İskandinav melez sütçü ırklar elde edilmiştir. Örneğin Danimarka Kırmızısı dünya çapında birçok ülkeye gönderilerek Estonya Kırmızısı, Letonya Kırmızısı, Beyaz Rusya Kırmızısı, Litvanya Kırmızısı, Polonya Kırmızısı, Bulgar Kırmızısı ve Rus Kırmızısı gibi diğer birçok yerel ırkı iyileştirmek için kullanılmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen'in www.yetistiricisoruyor.com'da yayınlanan makelenin tamamına ulaşmak için TIKLAYIN...