MİNE ATAMAN / TÜRKTOB tarafından yapılan Yeni Yüzyılında Tohumculuk Zirvesi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen’in katılımıyla Antalya’da düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, zirvede yaptığı konuşmada tohumculuk sektörünün kendileri için baş tacı olduğunu belirterek,  şunları kaydetti:

tohum zirve

TOHUMCULUK SEKTÖRÜMÜZE YÖNELİK POLİTİKALARI HEP ÖN PLANDA TUTUYORUZ

TÜRKTOB'tan Ankara Büyükşehir Belediyesine ithal yonca tohumu açıklaması! 10 yılda 11 kat artarak 4 bin tona çıktı! TÜRKTOB'tan Ankara Büyükşehir Belediyesine ithal yonca tohumu açıklaması! 10 yılda 11 kat artarak 4 bin tona çıktı!

"Bakanlık olarak tarımsal üretimimizin geleceğini korumak için, tohumculuk sektörümüze yönelik politikaları hep ön planda tutuyoruz. Son 21 yılda mevzuat çalışmaları başta olmak üzere, sektörün ulusal ve uluslararası kulvarlarda rekabet gücünü arttırmak için önemli çalışmalar yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Sektörün gelişimi ve entegrasyonunu sağlamak için önemli miktarda destek ve hibe verdik ve vermeye devam ediyoruz. 

Bakanlık olarak sektöre; desteklerden hibelere, düşük faizli krediden yatırım projelerine kadar 10’dan fazla kalemde destek sağlıyoruz. Bu yaptığımız desteklemeler ve çalışmalar ile yurtiçinde tohumun yetersiz olduğu türlerde, tohum üretimini arttırdık. Verim ve kalite bakımından en gelişmiş standartları yakalamak için mesai harcadık. 

GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN YOLU GÜÇLÜ TARIMSAL ÜRETİMDEN GEÇİYOR

Ülkemiz iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumdan hiç şüphesiz en çok etkilenecek sektörlerin başında da tarım sektörü gelmektedir. Bizde iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan ve yaşanacak olumsuz çevre koşullarında dahi yetiştirilmeye uygun ıslah programları yapıyoruz. Geliştirdiğimiz bu çeşitlerinde meyvesini aldık ve almaya da devam ediyoruz.

Örneğin yerli ve milli ayçiçeği tohumu kullanan üreticilerimiz Trakya’da kuraklıktan çok fazla etkilenmedi. 2023 yılı tarımsal alanda devrimler gerçekleştirdiğimiz bir yıl olarak tarihteki yerini almıştır. Bunlar; Tarımsal üretimin planlanması, Sözleşmeli üretim, ÇKS’ye çeşitli nedenlerle kaydedilmeyen arazileri kayıt altına alınması ve Ekilmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması olarak sıralanabilir.

Tabi bu yaptığımız çalışmalar ile sertifikalı tohuma daha çok ihtiyaç duyulacağı açıktır. Bu yönde sizlerin gerekli çalışmaları yaparak, üreticimizin ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapıyı sağlamanız büyük önem taşıyor. Sektörün dünyadaki gelişmelere uyumlu olarak büyümesi, rekabet gücünü artırması gerekmekte. 

Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımsal üretimden geçiyor. Bu nedenle; öncelikle, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla yatırım yaparak, kaliteli ve dayanıklı tohumların üretimini artırmalıyız. Ayrıca, çiftçilerimizin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi de sektörümüzün gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bu toplantıda, sektörümüzün geleceği için stratejik adımlar belirleyerek, sektörümüzü daha rekabetçi hale getirecek projeleri hayata geçirmek amacındayız. Tohumculuk sektörü olarak birlikte hareket ederek, sektörümüzü daha güçlü ve rekabetçi bir konuma getireceğimize inanıyorum" 

TÜRKTOB BAŞKANI GÜLER: TOHUMCULUK DESTEKLERİ ARTIRILMALI

Tohumculuk zirgesi toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, tohumculuk desteklerinin TÜRKTOB ve alt birlikler kanalıyla ödenmesi gerektiğini belirtti. Desteklerin zamanında açıklanmasını isteyen Güler, şunları kaydetti: 

“Geçtiğimiz yıl 1 milyon 400 bin tona yakın sertifikalı tohumluk, 137 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı, 6 milyar adet sebze fidesi, 91 milyon adet çilek fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi ürettik.

Son 10 yılda sertifikalı tohum üretiminde %100, fidan üretiminde %300, fide üretiminde %95, süs bitkileri üretiminde son % 75 artıştan söz ediyoruz. Tohumculuk sektörü 2018 yılından itibaren dış ticaret fazlası veren, toplamda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 yılı sonu itibarıyla tohumda %137, tüm tohumculuk alanına baktığımızda yani fidan ve süs bitkilerini de eklediğimizde %173 olan bir sektör konumuna gelmiştir.

Bugün 121 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Bu ülkelerin içinde tohumculukta dünya lideri olan ABD, dünya ikincisi olan Çin, 3.sü olan Fransa da var. Tüm bunları nüfusu artan, pandemi ve savaşlarla boğuşan, değişen ticaret kurallarıyla yeniden dizayn edilen bir dünyada başardık.

TOHUMCULUK DESTEKLERİ GİDEREK AZALIYOR! DESTEKLER ARTIRILMALI!

Tarımsal Destekleme Bütçesi içinde giderek azalan tohumculuk destekleri oranı artmalıdır. Sertifikalı tohum kullanım destekleri, tohumluk satış fiyatları ve artan girdi maliyetlerine uygun olarak düzenlenmeli, döner sermaye ücretleri makul seviyelere çekilmelidir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli veya sıfır faizli yatırım ve işletme kredisi’nin kullanımının kolaylaştırılması, limitlerin artması ve vadelerin uzatılması sektörümüz için çok gereklidir"