Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, tarım ve gıdanın milli güvenlik meselesi haline geldiğini belirterek, "Artık tarım ve gıda milli güvenlik meselesi haline geldi. Bundan dolayı kendi tohumumuzu üretmemiz ekonomik değerin üzerinde daha çok manevi değere sahip, çok daha kritik öneme sahip. Ciddi anlamda biz döviz kaynağını Avrupa ülkelerine aktarıyoruz. Dünyanın en çok pancardan şeker üreten 5'inci ülkesiyiz, Avrupa'nın da 4'üncü ülkesiyiz. Bugün kullandığımız tohumları 150-200 yıllık Avrupa kökenli tohum şirketlerinden üretiyoruz. Kendi kaynaklarımız ile ürettiğimizde artık onlara ihtiyaç duymadığımız gibi birçok ülkeye de kendi ürünümüzü ve genleri sağlam olan pancar tohumumuzu ihraç edeceğiz diye düşünüyoruz.

PANCAR VE ŞEKER ÜRETİMİ ÇOK KRİTİK BİR ÜRÜN

Kritik bir ürün. Pancar çok kıymetli bir bitki, hiç bir artığı yok. İçinden etil alkol üretiyoruz, küspesi hayvan yeminde kullanılıyor, mayanın ham maddesini üretiyoruz. Bu anlamda pancar ve şeker üretimi çok kritik bir ürün. 2 yıl içerisinde inşallah tüm Türkiye'ye yayıyor olacağız" diye konuştu.

PANCAR TOHUMUNDA 100 YILLIK BİR HAYAL

Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şekerpancarı tohumu üretiminin 100 yıllık bir hayal olduğunu belirterek, "100 yıl boyunca süren bir hikaye son 20 yılda hızlandı. Ama son 2 yılda bakanımızın da tarımcı olması nedeniyle daha hızlı bir ivme kazandı. Bugün geldiğimiz noktada birinci tescil aşamasını tamamlamış bulunuyoruz. Bu tohum artık bir milli güvenlik meselesi haline geldi. Savaşta gördüğümüz üzere doğal bir kaynağınız yoksa bazı şeyler ile karşılaşılabiliyor. Pancar bu anlamda çok kritik bir ürün. Biz çok ürünü kapılarımız kapansa bile üretip, yaşayabiliriz. Eskişehir, Ankara, Kırşehir, Konya ve yurdun değişik yerlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kontrolünde tescil aşamasının birinci kısmı bitti. Önümüzdeki 2023'ün başlarında ikinci ekimler yapılacak, onların da tescil aşaması tamamlanınca 2024 yılında ülkemize artık kendi tohumumuzu vereceğimizi umut ediyoruz" dedi.

ŞEKERE ZAM GELECEK Mİ?

Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker fiyatlarına yeni bir zam gelip gelmeyeceği konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Şahin bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yüzde 245 artışla ton başına 1450 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, "Son 2 yıldır savaştan kaynaklı dünyada şeker krizi ortaya çıktı. Ama geldiğimiz noktada dünyada 180 milyon tonun üzerinde şeker üretimi var. Türkiye Cumhuriyeti'nin şirketi olarak Türkiye'nin ihtiyacı olan şekeri biz üretiyoruz. Bu yıl da verimimiz çok yüksek. Bakanımız çok güzel bir fiyat açıkladı. Bundan da tedirgin olunmasın; şeker fiyatında yükselme olmayacak, verimimiz iyi, elimizde yeterince şeker var" diye konuştu.