Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Kars Şeker Fabrikası Pancar Alım Kampanyası töreninde konuştu. Kirişçi, konuşmasında 2022 yılı pancar alım fiyatını açıkladı. Kirişçi, 2022 yılı pancar alım fiyatının geçen yıla göre yüzde 245 artırılarak 1400 TL/ton olarak belirlediklerini kaydetti. Kirişçi, ayrıca pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere ton başına 50 TL kota tamamlama primi verileceğini belirterek, “Böylece 2022 yılı pancar alım fiyatı 1450 TL/ton olmuştur” dedi.

2022 yılı pancar alım fiyatının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 26 Eylül’de açıklanması bekleniyordu. Ancak alım fiyatının bugün Bakan Kirişçi tarafından açıklanması dikkat çekti. Bilindiği üzere daha önce 2022 yılı pancar avans alım fiyatı önce 800 TL olarak açıklanmıştı. Açıklanan fiyat artan maliyetleri karşılamadığı için çiftçi tarafından olumlu bulunmamıştı. Türkşeker daha sonra bu fiyatı 1100 TL/tona çıkardığını duyurmuştu. Ancak bu fiyatta çiftçi tarafından yeterli bulunmamış, pancar ekim taahhüdünde düşüşler yaşanmıştı.

PANCAR ÜRETİCİSİ EN DÜŞÜK 1500 TL BEKLİYORDU

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından 2022 yılı pancar alım fiyatı 1400 TL/ton olarak açıklansa da açıklanan bu fiyat yine çiftçinin beklentisinin altında kaldı. Pancar üreticisi başta özel fabrikalar olmak üzere yaşanan sıkıntılar ile girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında pancar alım fiyatının bu yıl en düşük 1500 TL olarak açıklanmasını bekliyordu.

FİYAT ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİNİN ALTINDA KALDIĞI İÇİN Mİ BAKAN TARAFINDAN AÇIKLANDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen 2022 yılı pancar alım fiyatının, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklanması dikkat çekerken, “Alım fiyatı çiftçinin beklentisinin altında kaldığı için mi Bakan tarafından açıklandı?” sorusunu gündeme getirdi.

ÖZEL ŞEKER FABRİKALARI ALIM FİYATININ YÜKSEK AÇIKLANMASINA KARŞI ÇIKIYORDU

Özel şeker fabrikaları, pancar alım fiyatlarının yüksek açıklanmasına karşı çıkarken, çiftçinin beklentisi doğrusunda bir fiyat açıklanması, özel şeker fabrikalarının açıklanan fiyata etkisini gözler önüne serdi.