Günaydın, TÜİK'in 443 milyon ton üretim açıkladığını, IGC’nin ise aynı dönem için 378 milyon ton hesapladığını ifade ederek şu sözlerle eleştirilerini dile getirdi:

“Ya insan sormaz mı? ‘IGC sen benim 65 milyon ton daha az ürettiğimi söylüyorsun, bunu hangi yöntemle buluyorsun?’ demez mi? Demezsiniz. Çünkü buğday üretim rakamlarını abartarak bir gayrisafi millî hasıla hikayesi yaratmaya çalışıyorsunuz.”

Hububat piyasasında yön aşağı: Arz baskısı fiyatları törpülüyor
Hububat piyasasında yön aşağı: Arz baskısı fiyatları törpülüyor
İçeriği Görüntüle

Günaydın'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Şimdi, bu gerçeği niye söylemiyorsunuz? Bu gerçeği söylemeyerek Türkiye'yi tarımda uçuracağınızı mı sanıyorsunuz? Bakın, ben size TÜİK rakamlarından başka hiçbir şey söylemeyeceğim hatta Bakanlık rakamlarını vereceğim.

Mesela buğdayda yüzde 87 kendinize yeterliliğiniz. 20 milyon ton buğday üretiyor Türkiye, değil mi şu anda? Ben size 2003-2025 rakamlarını vereceğim. Türkiye diyor ki: "Ben 443 milyon ton buğday ürettim." "International Grains Council" bilir misiniz bunu: Uluslararası Hububat Konseyi, bilirsiniz, elbette.

Şimdi söyleyeyim size: Siz, 443 milyon ton ürettiğinizi iddia ediyorsunuz. Ben Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanlığını yaptım yıllarca. Bu üretim hesaplarının nasıl yapıldığını çok iyi biliyorum. Uluslararası Hububat Konseyi size diyor ki: "Siz, 378 milyon ton ürettiniz bu kadar zaman dilimi içerisinde." Arada kaç milyon ton var? 65 milyon ton var. Ben bunu bütün bakanlara sordum. Ya, insan sormaz mı? "Ya IGC, sen benim 65 milyon ton daha az ürettiğimi söylüyorsun. Hangi yöntemle bunu buluyorsun?" demez mi?

Demezsiniz çünkü buğday üretim rakamlarını abartarak bir gayrisafi millî hasıla hikayesi yaratmaya çalışıyorsunuz."