TARIMDAN HABER ÖZEL / Son bir yılda başta girdi maliyetleri olmak üzere her şeyin fiyatı katlanırken, çiftçinin ürettiği buğday, arpa ve mısır fiyatları deyim yerinde ise yerinde saydı. Yerinde saymakla kalmayıp arpa ve mısır fiyatları 28 Temmuz verilerine göre son bir yılda fiyatı yüzde 5 ile 9 oranında düştü. Yani çiftçi bu yıl arpa ve mısırı geçen yılki fiyatın bile altında satmak zorunda kaldı. Yüksek enflasyonun bulunduğu bir dönemde çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatının artmayarak, zararına satış yapması ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vuruyor.

1 ton buğday kaç lira? Güncel buğday, arpa ve mısır fiyatları... 1 ton buğday kaç lira? Güncel buğday, arpa ve mısır fiyatları...

HUBUBAT FİYATLARINDAKİ SON BİR YILLIK DEĞİŞİMLER ÇİFTÇİNİN KAYBINI ORTAYA KOYUYOR

Türkiye Ürün İhtisas Borsası 24 Temmuz – 28 Temmuz haftası tarım ürünleri piyasası bültenini yayınladı. Bültende 28 Temmuz 2023 itibariyle arpa, ekmeklik buğday, buğday, makarnalık buğday, hububat ve mısır endeksindeki yıllık değişimler, çiftçi açısından yaşanan acı durumu gözler önüne serdi.

ARPA FİYATLARI SON BİR YILDA YÜZDE 9,65 DÜŞTÜ

Yıllık değişim endeksine göre arpa endeksi son bir yılda artmadığı gibi yüzde 9,65 düştü. TÜRİB’de 28 Temmuz Cuma günü arpa fiyatları haftalık ortalama 5.90 lira olurken, TÜRİB arpa endeksinde son bir yıldaki kayıp yüzde 9.65 oldu.

SON BİR YILDA EKMEKLİK BUĞDAY YÜZDE 7,29, MAKARNALIK BUĞDAY İSE YÜZDE 13,56 ARTTI!

TÜRİB ekmeklik buğday endeksinde son bir yıllık değişim ise sadece yüzde 7,29 oldu. Makarnalık buğday endeksindeki son bir yıllık değişim ise yüzde 13,56 olarak gerçekleşti.

MISIR ÜRETİCİSİ DE EKSİDE! 

Son bir yıllık fiyat endeksine göre mısır fiyatları da eksi durumda. Mısır endeksindeki kayıp yüzde 5,83 oldu.

TÜRİB’in son bir yıllık değişimler, çiftçinin ürününde bir artış yaşanmadığı, arpa ve mısır fiyatlarının ise geçen yılın fiyatlarının bile altında olduğunu gösteriyor.

buğday fiyat-16