Yaloğva İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” projesi kapsamında uyguladığı projelerle son yıllarda üretimi artan ve çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdüren Trabzon Hurması yetiştiriciliğini geliştirmek üzere Kocadere, Çalıca, Esenköy ve Teşvikiye'li çiftçilere törenle fidan dağıtıldı.

ÇOK SAYIDA ÇİFTÇİ KATILDI

Kocadere'de yapılan fidan dağıtım törenine Vali Muammer Erol, Çınarcık Kaymakamı Soner Kırlı, İl Müdürü Suat Parıldar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

İL MÜDÜRÜ BİLGİ VERDİ

İl Müdürü Suat Parıldar, fidan dağıtım töreni esnasında Vali Muammer Erol'a projeyle ilgili bilgiler verdi. Suat Parıldar, 2018 yılında Çınarcık ilçemize bağlı 4 köyde toplam 104 dekar alanda Trabzon Hurması bahçesi tesis edilmek üzere çiftçilere fidan dağıtıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdare Müdürlüğümüz tarafından finanse edilen “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” projesi kapsamında Çınarcık İlçemize bağlı ağırlıklı olarak Kocadere bölgesi olmak üzere Çalıca, Esenköy ve Teşvikiye'de toplam 104 dekar alanda Trabzon Hurması yetiştiriciliği yapmak üzere 3.750 adet fidan toprakla buluşacak.

5 BİN 450 TRABZON HURMASI FİDANI DAĞITILDI

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce uygulanan ve Yalova İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından mali destek sağlanan proje ile Nisan ayında birinci etapta dağıtılan 2.750 adet fidana ilave olarak bugün dağıttığımız 3.750 adet fidanla toplam 5.450 adet fidan dağıtmış oluyoruz. Dağıtılan bu fidanlarla Çınarcık ilçemize bağlı Kocadere'de 82,5 dekar, Teşvikiye'de 10 dekar, Çalıca'da 5 dekar ve Esenköy'de 6,5 dekar Trabzon Hurması bahçesi tesis edilecek. Böylece 2018 yılında Çınarcık ilçemizde toplam 104 dekar alanda Trabzon Hurması bahçesi kurularak çiftçilerimize alternatif bir gelir kaynağı oluşturulmuş olacak.

TRABZON HURMASINDA İLK ÜÇE GİRMEYİ HEDEFLİYORLAR

Bugün dağıttığımız fidanlarla birlikte 2017 yılında Çiftlikköy ilçemizde başlayan Trabzon Hurması yetiştiriciliğini geliştirme çalışmalarımız kapsamında 2018 yılı sonu itibari ile Çınarcık ilçemizden 17, Çiftlikköy ilçemizden 22 olmak üzere 39 çiftçimize toplam 166,5 dekar alan için 8.575 adet fidan dağıtmış oluyoruz. Tesis ettirdiğimiz meyve bahçelerinin tam verime geçmesiyle birlikte ilimiz tarım ürünleri ekonomisine yılda bir milyon liralık katkı sağlamasını bekliyoruz. İlimiz 2017 yılı TUİK verilerine göre Trabzon hurması yetiştiriciliğinde 1.044 dekar alanda yaklaşık 2.000 ton üretim ile 6. sırada bulunmaktadır. Hayata geçirdiğimiz projelerle 2023 yılına kadar üretimin 4.000 tona çıkarılarak Yalova'nın üretimde ilk üçe girmesini sağlamayı hedefliyoruz”

TARIMDANHABER