KULİS HABER / Tarım Kanunu'nun 7’nci maddesinde yapılan değişikliğe istinaden üretim planlamasına yönelik usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelikle, ülkenin tarımsal üretiminin planlanmasıyla ilgili ciddi bir çalışma ortaya konmuş olsa da Bakanlık bürokrasisinde söz konusu yönetmeliğin uygulanabilirliğine yönelik ciddi endişelerin bulunduğu ortaya çıktı. 

Pekâlâ, Bakanlık bürokrasisinin bile uygulanabilirliğine yönelik endişe duyduğu tarımsal üretimin planlanması yönetmeliğinde istenilen hedefler nasıl tutturulacak? 

Uğur ERDEM

Bakanlık kulislerinde Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem’in, yönetmelikle ilgili olarak ‘kucağımızda bulduk’ şeklinde dert yandığı kaydedilirken, genel müdürün tarımsal üretimde Türkiye’nin kurtuluşu olarak ortaya konulan bir yönetmelikle ilgili bu şekilde dert yanması aslında her şeyin göründüğü gibi olmadığını ortaya koyuyor.

Tarıma 'TBMM' duyarsızlığı! Vahit Kirişçi’nin Başkanlığını yaptığı Tarım Komisyonu bir yıldır toplanmıyor! Tarıma 'TBMM' duyarsızlığı! Vahit Kirişçi’nin Başkanlığını yaptığı Tarım Komisyonu bir yıldır toplanmıyor!

Uğur Erdem’in, yine kapalı arkadaş toplantılarında, Hasdemir döneminde başlatılan çalışmayla ilgili olarak ‘Biz bu işin içinde değildik’ diyerek şikayetlendiği belirtilirken, bu şikayetlenme de hem gizliden gizliye Hasdemir’e yönelik bir tepkiyi hem de yönetmeliğin uygulanabilirliğine yönelik yaşanan çelişkiyi ortaya koyuyor.  

Önümüzdeki süreçte tarımsal üretimin planlanması yönetmeliği ile ilgili ciddi bir çalışma ortaya konulabilecek mi yoksa 'dostlar alışverişte görsün' misali bazı göstermelik çalışmalarla süreç zamana yayılarak unutturulacak mı?

Allah ömür verirse hep birlikte yaşayıp görceceğiz...