Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yem fiyatlarını düşürmek ve piyasayı regüle etmek için TMO’nun Temmuz ayından itibaren yetiştirici ve yem sanayicisine aylık 200 bin ton arpa ve mısır satacağını açıkladı. Pakdemirli, bu 200 bin tonun ne kadarının arpa ne kadarının ise mısır olacağını açıklamadı. Ancak bu açıklamadan anlaşıldığını göre TMO’nun aylık 100 bin ton civarında arpa, 100 bin ton civarında ise mısır satacağını gösteriyor.  

AÇIKLANAN SATIŞ MİKTARI YEM FİYATLARINA BİR ÇARE OLACAK MI?

Pekâlâ, bu satış miktarı gerçekten yem fiyatlarına bir çare olacak mı? Türkiye’nin aylık arpa ve mısır ihtiyacı ile TMO’nun piyasaya vereceği satış miktarı karşılaştırıldığı, uygulanan politikanın besici ve yetiştiricinin hiçbir yarasına merhem olmayacağını gösteriyor. 

5 YETİŞTİRİCİDEN 1'NİN İHTİYACI KARŞILANACAK 

Türkiye’nin aylık arpa gideri 500 ile 600 bin ton, mısır gideri ise 400 ile 500 bin ton arasında bulunuyor. Aylık toplam arpa ve mısır gideri ortalama 1 milyon ton civarında seyrediyor. TMO ise başlattığı bu proje ile ortalama 1 milyon ton olan ihtiyacın sadece 200 bin tonunu karşılayacak. Yani 5 yetiştiriciden sadece 1’i ucuz arpa ve mısır satışından yararlanabilecek. 

BAKANLIK KOMİK ARPA VE MISIR SATIŞI MİKTARI İLE ET VE SÜT MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYOR

TMO’nun aylık satış miktarının Türkiye’nin aylık toplam ihtiyacının çok altında olmasına rağmen Bakan Pakdemirli, başlattıkları bu proje ile besici ve yetiştiricinin süt ve et maliyetlerinin düşeceğini iddia etti. Bakan Pakdemirli’nin sahada hiçbir soruna çözüm olmayacak projeyi başarılı bir proje olarak sunması ise şaşkınlıkla karşılandı. 

BAKAN PAKDEMİRLİ'NİN KONUYLA İLGİL AÇIKLAMASI ŞÖYLE: