Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TMO’nun dün yaptığı 235 bin ton arpa ithalat ihalesi onaylandı. İhalede oluşan fiyatlar yeni bir rekor kırarak, 338 dolar/ton’a çıktı. Geçtiğimiz hafta yapılan buğday ithalat ihalesinde de fiyatlar rekor kırarak 351 dolara çıkmıştı. İthal arpa ve buğday fiyatlarındaki bu artışlar, başta ekmek fiyatları olmak üzere gıda ve yem fiyatlarında yeni fiyat artışlarını gündeme getirecek. 

Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl hasat döneminde başladığı arpa ithalatının 8’incisini dün yaptı. Yapılan 8 ihaleden 1’i iptal edilirken, 7 ihalenin sonucunda toplam 2 milyon 55 bin ton arpa ithal edildi. Dünkü ihale hariç önceki ihalelerde ortalama fiyat, 294 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. 

FİYATLAR YERİNDE DURMUYOR HER İHALEDE REKOR KIRILIYOR!

Arpa ithalatında 8 Ekim’de yapılan ihalede ortalama fiyat 315 dolar olarak gerçekleşirken, dün yapılan ihalede fiyatlar tonda 23 dolar daha artarak 338 dolar/tona çıktı. İthal edilen ürünlerde fiyatların yükselmesi, başta gıda fiyatları olmak üzere hayvancılıkta yem fiyatlarını tehdit ediyor. Diğer yandan gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı bu yıl arpa, buğday ekilişlerinin olumsuz etkilenmesi beklenirken, bunun da önümüzdeki yıl hububat fiyatlarının yine gündemde kalmaya devam edeceğini gösteriyor. 

TARIM POLİTİKASINDA YAŞANAN ACI ÇELİŞKİYİ ORTAYA KOYDU

TMO, geçtiğimiz Mayıs ayında arpa alım fiyatını 1750 TL/Ton olarak açıklarken, gelinen noktada 3 bin 210 TL/Ton’dan arpa ithal etmesi, tarım politikalarında yaşanan acı çelişkiyi gözler önüne serdi.