TMO, 11 Kasım’da 550 bin ton buğday ithalat ihalesi yaptı. 23 ve 24 Kasım’da da pirinç, çeltik, yemlik mısır ve arpa ithalat ihalesi yapacak. Kurların düşmesine rağmen TMO’nun yüksek tonajlı ekmeklik buğday ithalatı un fiyatlarına sadece 3-4 lira bir etki yaptı. Yapılan yüksek tonajlı ithalatlara rağmen, buğday, un ve yem fiyatlarında ciddi bir düşüşün yaşanmaması TMO’nun ithalat ve piyasaya müdahale politikalarının sorgulanmasına neden oldu.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TMO’nun hasattan sonra yaptığı 5’inci buğday ithalat ihalesinde fiyatlar değişmedi, bir önceki buğday ithalat ihalesinde ortalama fiyat 272 Dolar/Ton olarak gerçekleşirken, 11 Kasım’da yapılan 550 bin tonluk ihalede ise ortalama fiyat 273 Dolar/Ton olarak sonuçlandı. TMO, bu ay yaptığı buğday ithalatından sonra 23 ve 24 Kasım’da da pirinç, çeltik, arpa ve mısır ithalatı için ihale yapacak.  

550 BİN TONLUK BUĞDAY İTHALATI

TMO, hasat döneminden sonra 5’inci ithalat ihalesini 11 Kasım’da gerçekleştirerek toplam 550 bin ton ekmeklik buğday ithalat bağlantısı yaptı. 

550 BİN TON İTHAL BUĞDAYIN TÜRKİYE’YE MALİYETİ KAÇ LİRA OLACAK? 

11 Kasım’da yapılan ihaledeki ortalama fiyat 273 dolar olarak gerçekleşirken, 10 Dolar/Ton civarında olan liman, banka, finansman ve diğer masraflarla birlikte (en son) 7,70 TL/Dolar kuru üzerinden Türkiye’ye maliyeti 2.179 TL’ye gelecek. 

TMO KASIM AYINDA PİYASAYA 535 BİN TON EKMEKLİK BUĞDAY SATACAK

TMO bu ay 05.11.2020’de 534.462 tonu ithal, 17.799 tonu yerli olmak üzere toplam 534.462 ton ekmeklik buğdayı, 2.025 ile 2050 TL/Ton arasında satacak. 

SERBEST PİYASADA BUĞDAY FİYATLARI 2250-2350 TL ARASINDA SEYREDİYOR

Buna mukabil serbest piyasada ekmeklik buğday fiyatları 2.250-2.350 TL/Ton bandına devam ederken, yapılan ithalatın ve TMO’nun satış kararının buğday fiyatlarının düşmesi yönünde bir etkisinin olmadığı görülüyor. 

UN FİYATLARINDA DÜŞÜŞ 3-4 LİRA İLE SINIRLI KALDI

TMO’nun yaptığı son buğday ithalat ihalesi ve kurlardaki düşüşe rağmen un fiyatlarında görece bir düşüşün yaşanması dikkat çekti. Un fiyatlarında çuval başına düşüş sadece 3-4 lira ile sınırlı kaldı. Aralık ayında yurtdışı buğday fiyatlarında artış beklenirken, un fiyatlarında yaşanan bu göreceli düşüşün de şimdilik devamı beklenmiyor. 

TMO’NUN MÜDAHALESİNİN PİYASAYA ETKİSİ OLMADI 

TMO’nun yüklük bir buğday ithalat ihalesi yapması ve iç piyasaya da 500 bin tonun üzerinde buğday satışı yapmasına rağmen un fiyatlarında ciddi bir gevşemenin yaşanmaması dikkat çekiyor. Un fiyatlarındaki 3-4 liralık gevşeme de döviz kurlarındaki düşüşten kaynaklanırken, TMO’nun yaptığı ithalatın ve müdahale satışının sorgulanmasına neden oldu. 

BUĞDAYDAN SONRA MISIR, ARPA, PİRİNÇ VE ÇELTİK İTHALATI İÇİN İHALE YAPILACAK 

Diğer yandan, TMO ekmeklik buğday ithalatının yanı sıra 23 Kasım’da pirinç ve çeltik ithalat ihalesi, 24 Kasım’da ise yemlik mısır ile arpa ithalat ihalesi yapılacak. 23 Kasım’da yapılacak ihalede 30 bin ton pirinç, 20 bin ton çeltik ithal edilecek. 24 Kasım’da yapılacak ihalede ise 350 bin ton yemlik mısır, 155 bin ton da arpa ithal edilecek.

BAKAN HASAT DÖNEMİNDE İTHALAT YAPILMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hasat döneminde ithalatın yapılmayacağını açıklamasına rağmen İç Anadolu’nun bazı yörelerinde mısır haşatının devam ettiği bir süreçte TMO’nun 350 bin tonluk mısır ithalat ihalesi açması da dikkat çekti.