İmzalanan protokolle; Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) ortaklarından alınan sütler Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TK Birlik A.Ş. Erzincan Süt İşleme Fabrikası aracılığı ile değerlendirilirken, süt üreticilerinin yem başta olmak üzere her türlü tarımsal girdi ihtiyacı süt alacaklarına mahsuben Erzincan ilinde faaliyet gösteren 9 Tarım Kredi Kooperatifi tarafından karşılanacak.

PROTOKOL İMZALANDI

Protokol, Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Müdürü Levent Uslu, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ercan Polat ve TK Yem Sivas Şube Müdürü Emre Yılmaz tarafından düzenlenen törenle imzalandı. Törene Sivas Bölge Birliği Bölge Müdür Yardımcıları Şemis Kalem, Mahmut Serdar Erdem, TK Yem besleme danışmanları, Erzincan ilinde faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatif yetkilileri, Erzincan DSYB teknik ve idari personeli ile üyeleri katıldı.

ALINAN SÜTLER TK BİRLİK ERZİNCAN SÜT FABRİKASINDA İŞLENECEK

Törende konuşan Sivas Bölge Müdürü Uslu, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yaklaşık 160 yıllık köklü bir çiftçi kuruluşu olarak ülkemiz genelinde 1.615 kooperatif ve 200 hizmet bürosu olmak üzere 1.815 noktada çiftçilerimizin her türlü tarımsal girdi ihtiyacını karşılamaktadır. Son dönemde bilindiği üzere, Tarım Kredi Kooperatifleri üreticilerimize tarımsal girdi tedarik etmenin yanında, tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesi ve tüketicilerimize uygun fiyatlı ve kaliteli gıda olarak doğrudan Kooperatif Marketler aracılığıyla ulaştırılması noktasında da bir misyon edindi. Bu çerçevede Erzincan'daki süt işleme fabrikamız TK Birlik A.Ş. çatısı altında faaliyete başlamış bulunmaktadır” diye konuştu.

SÜT KARŞILIĞI YEM VE TARIMSAL GİRDİ VERİLECEK 

Süt ürünleri fabrikasının süt ihtiyacının Damızlık Birliği ile yapılan protokol çerçevesinde Erzincanlı üreticilerden tedarik edileceğini dile getiren Uslu, “Bu kapsamda üreticilerimiz yem ve diğer tarımsal girdi ihtiyaçlarını, verdikleri süt miktarları karşılığında isteklerine bağlı olarak Erzincan’daki 9 kooperatifimizden alabileceklerdir. Üreticilerimiz hem tarımsal girdilerini kaliteli ve uygun fiyata tedarik ederken diğer taraftan da ürünlerini ederinde, güvenilir bir alıcıya teslim etmiş olacaklardır. Dolayısıyla Erzincan'da üreticilerimize hem girdilerin tedarik edilmesi, hem sahada teknik destek verilerek verimlerinin artırılması, hem de çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesi noktasında önemli bir katkı sunmuş olacağız. Çiftçi kuruluşları arasındaki bu iş birliği ve sinerjiyi çok önemsiyoruz." dedi.

GÜNLÜK FABRİKAYA 17 TON SÜT 

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ercan Polat ise yaptığı konuşmada “Fabrikaya süt vermeye başladığımız günden itibaren, üyelerimizin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği ile yaptığımız istişareler sonucunda, üyelerimizin verdikleri süt miktarları kadar Erzincan’da faaliyet gösteren 9 Tarım Kredi Kooperatifi’nden, başta yem olmak üzere diğer satmış oldukları ürünleri alabileceklerine dair bir protokol imzaladık” şeklinde konuştu.

UYGULAMA EKİM AYINDA BAŞLADI 

Geçen ay itibariyle uygulamanın başladığını açıklayan Polat, “Bugün de bununla ilgili üyelerimize, paydaşlara bilgi vermek üzere bir araya geldik. Günlük fabrikaya 17 ton süt vermekteyiz. Fabrika müdüründen aldığımız bilgiye göre sene sonu itibariyle 30 tona çıkacak. Süt analiz laboratuvarımız var. Fabrikanın da zaten kendi laboratuvarı var. Tüm testlerden geçtikten sonra sütümüzü fabrikaya teslim ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YILLIK 1 MİLYON 250 BİN TON YEM KAPASİTESİ 

Türkiye genelinde 12 fabrika ile hizmet verdiklerini belirten Tarım Kredi Yem Sivas Şube Müdürü Yılmaz ise “Yıllık 1 milyon 250 bin tonu aşan kapasitemiz mevcut. Tarım Kredi Yem, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 40 yılı aşkın bir süre önce kurmuş olduğu bir iştirakidir. Sivas Bölge Birliğimiz, Erzincan ili Damızlık Birliğinin yapmış olduğu bu protokol ile birlikte bizde Erzincan ilimizde Damızlık Birliği'ne bağlı üyelerimize, sahadaki uzman beslenme danışmanı arkadaşlarımızla yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

SÜT VERİMİ VE KALİTESİNİN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

İşletmeleri yerinde direkt gördüklerine dikkat çeken Yılmaz, “Mevcut işletme maliyetlerini düşürme hususunda tavsiye edilecek ürünlerimiz, ürün gruplarımız da çalışmalarımızı yapıyoruz. Süt kalitesi ve verimliliği üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ankara'daki Ar-Ge laboratuvarlarımızla ortaklaşa çalışarak burada Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarımıza hem de Damızlık Birliği üyelerimize hizmet veriyoruz. İşletmelere sahadaki besleme danışmanı arkadaşlarımızın uzmanlıklarından da faydalanarak mevcut işletmelerin ortalama süt verimi ve kalitesinin arttırılması için çalışıyoruz” diye konuştu.