Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yem sektöründe yaşanan yangına müdahale etmek için dün yaptığı açıklama sektörde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. “Yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz. Yem piyasalarındaki olağanüstü artışa müdahale ediyoruz” şeklinde açıklama yapan Pakdemirli, TMO’nun ne kadar ürün satacağına yönelik ise hiçbir açıklama yapmadı. Miktarın açıklanmaması da yapılacak müdahaleye yönelik yine kafaları karıştırdı.

Piyasaya yapılacak güçlü müdahale, TMO’nun satacağı arpa ve mısır miktarı ile doğrudan orantılı olmasına rağmen ve sektörde yangın giderek büyürken Bakan Pakdemirli’nin satış miktarı ile ilgili hiçbir bilgi vermemesi TMO’nun stok sorununu yeniden gündeme getirdi. Tarımda uygulanan yanlış politikalar ve Bakanlığın yaşanan sorunlara zamanında tedbir alamaması Türkiye’yi hububatta büyük bir çıkmazın içine soktu. Geçtiğimiz yıl piyasa gerçekleri dikkate alınmadan açıklanan alım fiyatından dolayı TMO çiftçiden yeterli bir ürün alamazken, bu yıl da yine çiftçiden beklenen ürünü alamayacak. Geçmiş yıllarda büyük stoklarla sezona giren TMO, son yıllarda olağanüstü dönemlere hazırlıklı bir stokla giremiyor. Tarım Bakanlığının bu öngörüsüzlüğü de Türkiye’yi hububatta ciddi bir krizle karşı karşıya bırakıyor.

BAKAN, KURAKLIK TEHLİKESİNİ 2 AY GÖRMEZLİKTEN GELMİŞTİ

Kuraklık tehlikesi kendisini iyiden iyiye hissettirirken, Bakanlığın uzun bir süre gelen tehlikeye kulak tıkaması tepkilere neden olmuştu. Başlangıçta görmezlikten gelinen sonraları ise küçümsenen kuraklık tehlikesi, gelinen noktada Türkiye’ye ağır bir faturaya mal olacak. Sorunları zamanın tespit edip ona göre politikaların geliştirilmesi gerekirken, Bakanlığın gelen tehlikeyi bile günlerce görmezlikten gelmesi yaşanan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir duruma getirdi. 

BAKANIN AÇIKLAMALARI HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Arpa ve yem fiyatları hayvancılığı artık yapılamayacak duruma getirirken, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından dün açıklanan müdahale açıklaması da sektörde hayal kırıklığına neden oldu. Pakdemirli, yem fiyatlarını düşürmek için TMO’nun güçlü bir şekilde piyasaya gireceğini belirtmesine rağmen, TMO’nun piyasaya süreceği arpa ve mısır miktarı hakkında hiçbir bilgi vermemesi Bakanlığın içine düştüğü çaresizliği gözler önüne koyuyor.

SEKTÖRDEKİ KAYGILARI DAHA DA ARTIRDI

Sektörde yangın giderek büyürken, Bakan Pakdemirli’nin sektörde hiçbir karşılığı olmayan “güçlü bir şekilde piyasaya müdahale edilecek” şeklindeki açıklamaları sektördeki kaygıları azaltmak yerine daha da artırdı. Yemdeki yangının önüne geçilebilmesi ve sektördeki belirsizliğin ortadan kalkması için TMO’nun piyasa süreceği arpa ve mısır miktarı büyük önem taşıyor. Bakan Pakdemirli, piyasaları rahatlatmak için dün konuyla ilgili açıklama yapmasına rağmen müdahale edilecek miktarla ilgili açıklama yapmaması TMO’nun stok sorununu da gündeme getirdi.

İTHALATIN ALT YAPISI HAZIRLANIYOR

Diğer yandan Bakan Pakdemirli, piyasaya satılacak arpa ve mısır miktarı ile ilgili bir açıklama yapmazken, bu durum ithalat için alt yapımı mı hazırlanıyor sorularını da gündeme getirdi. Arpa ve mısır ithalatında özel sektöre yönelik kapıların açılması beklenirken, TMO’nun da 2021 yılı için verilen ithalat yetkisinden kalan miktarın bu yıl sonuna kadar kullanması bekleniyor.