Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Gazete’nin TÜİK verilerine dayanarak ortaya çıkardığı gübre vurgununa haftalardır sessiz kalırken, dün katıldığı bir televizyon programında TÜİK verilerini görmezlikten gelerek gübredeki fahiş fiyat artışlarını, Türkiye’nin gübre ithalatı yapmadığı ülkelerdeki fiyat artışlarına bağlaması şaşkınlıkla karşılandı. 

TÜRKİYE’NİN GÜBRE İTHALATI YAPTIĞI ÜLKELERDE FİYATLAR 3-4 KAT ARTMADI! 

Bilindiği üzere TÜİK’in dış ticaret verilerine göre Türkiye 2021 yılının 11 ayında 2 milyon 567 bin ton üre gübresi ithal ederken, ithal edilen üre gübresinin de 1 milyon 500 bin tonu Umman’dan yapıldı. Umman’da ithal edilen üre gübresinin fiyatı ise Ocak ayında 229 dolar/ton iken Kasım ayında 598 dolar/tona çıktı. Yani dolar bazında yüzde 160 bir artış yaşandı. Ancak aynı dönemde üre gübresinin Türkiye’de satış fiyatı ise 5 katın üstünde artarak 3000 bin lira seviyesinden 16 bin liraya kadar çıkmıştı. 

GÜBRE İTHALATI YAPILAN ÜLKELERDEKİ FİYATLARI GÖRMEZDEN GELDİ!

Görüleceği üzere Türkiye’nin gübre ithalatını yaptığı ülkelerdeki fiyat hareketleri, Türkiye’deki fahiş fiyat artışları ile örtüşmezken, Bakan Pakdemirli’nin bu vurgunu görmeyerek, fahiş fiyat artışlarına Türkiye’nin gübre ithalatı yapmadığı ülkelerdeki fiyat artışlarını gerekçe göstermesi manidar karşılandı. 

Bakan Pakdemirli, gübrede büyük vurguna dönen fiyat artışları ile ilgili şunları kaydetti: 

“Gübrede biz ithalatçı bir konumdayız. Ürenin en büyük girdisi doğalgazdır. Doğalgaz fiyatlarında 4-5 kat artış olunca ister istemez üre fiyatlarında da oldu. Diğer gübre fiyatlarına da bu yansıdı. Dünyadaki gübre fiyatları yüzde 466 artmış. Bizde de işte 3 misli civarında 4 misli civarında artış var” 

GÜBRE LOBİSİNİN GÜCÜNÜ GÖSTERDİ! 

Muhalefeti gerçek rakamlar üstünden eleştiride bulunmamakla suçlayan ve her konuda TÜİK verilerini adres gösteren Bakan Pakdemirli’nin gübre vurgununu ortaya koyan TÜİK verilerini ise görmezlikten gelmesi, Türkiye’de gübre lobisinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. 

GÜBRE VE MAZOT KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK

Diğer yandan gübre ve mazot başta olmak üzere artan girdi maliyetleri karşısında çiftçinin desteklenmesi ile ilgili bir çalışma yapıldığını ve çalışmanın tamamlanması durumunda bunun bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını belirten Pakdemirli, “Bununla alakalı tabi ki biz çalışmalarımızı yapıyoruz. İlgili kurumlarla da çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir noktaya da geldik de diyebilirim. Çiftçimizin üretimde kalmasını sağlamak için ne yapmamız lazım. Başta stratejik ürünler olmak üzere onlara nasıl bir girdi desteği sağlayabiliriz çalışması yapılıyor şu anda. İnşaallah bitirilebilirse önümüzdeki hafta inşallah sayın Cumhurbaşkanımız açıklar diye düşünüyorum”