ÖZEL HABER / Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakanlığın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada bardağın dolu tarafından bakılması gerektiğini belirterek, buğday/gübre paritesinde çiftçinin 2002’ye göre fazla bir kaybının olmadığını ileri sürdü. 2002 yılında 1 kg buğday ile 0.59 kg gübre alınabilirken, bugün yapılan bunca hengâmeye rağmen 0.47 kg alındığını belirten Pakdemirli, bu hesapla gübreye gelen büyük zamlara rağmen buğday fiyatlarının da aynı oranda arttığını düşünerek çiftçinin öyle abartıldığı gibi mağdur olmadığını ima etmeye çalıştı. 

BAKAN BU HESABI NEYE GÖRE YAPTI? 

Bakan Pakdemirli buğday/gübre paritesinde, hangi gübreyi baz aldığını açıklamazken, buğdayda ise hangi fiyata göre bu hesabı yaptığını (ithal buğday fiyatlarını mı yoksa TMO’nun alım fiyatını mı) belirtmedi. 

Ancak Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamasına çiftçinin tepkisi gecikmedi. Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Bakan Pakdemirli’yi eleştirerek, bu işin muhalefetle bir alakası olmadığını belirterek, “Buyurun size 2002’de sattığımız ürünlerle neyi ne kadar aldığımızı anlatayım” dedi. 

BAKAN YANLIŞ BİLGİ VERİYOR! BUĞDAY GÜBRE HESABINA GİRMESİN BORÇLU ÇIKAR!

Tarım Bakanı Pakdemirli'nin verdiği bilgilerin doğru olmadığını dile getiren Toy, "Sayın bakana öyle değil demekten yoruldum, bardağın dolu tarafı yok ve yanlış bilgi veriyor. Tavsiyem buğday gübre hesabına girmesin borçlu çıkar" tepkisinde bulundu.

O BAKAN DEĞİLKEN BEN ÇİFTÇİYDİM!

2002'de Pakdemirli Bakan değilken kendisinin çiftçi olduğunu hatırlatan Toy, 1 kg buğdayla yarım kilo gübre değil tam 2 kg üre gübresi alındığını dile getirdi. 

BAKAN BEYE TAVSİYEM BİR DAHA BU HESABA GİRMESİN! 

Toy, twitter paylaşımında şunları kaydetti: “2002’de buğdaylarımı Gürüz Un fabrikasına sattım. Bir kısmını 410TL/ton, diğer kısmını da 425TL/ton fiyatla satım. ÜRE gübrenin fiyatı 220TL/ton idi Bakan bey’in anlattığı gibi 1 kg buğdayla yarım kilogram gübre değil, 1 kg buğdayla 2 kg gübre alınıyordu.

2002'DE 1 TON ARPA İLE 1 TON ÜRE GÜBRESİ ALINIYORDU!

2002’de 1 ton buğdayla 34 gram altın alınıyordu, 2021’de 4 gr altın alınıyor. 2002’de 1 ton arpa ile 1 ton ÜRE gübre alınıyordu, 2021’de TMO’nun açıkladığı arpa fiyatıyla 5 ton arpa satan ancak 1 ton ÜRE gübre alabiliyor. Onun için bakan beye tavsiyem bir daha bu hesaba girmesin"