Açıklanan hububat alım fiyatları piyasanın çok altında kalmasından dolayı TMO, çiftçiden ürün alamayarak bu açığını ithalatla kapatmaya çalışırken, Bakan Pakdemirli, açıklanan alım fiyatlarından çiftçinin memnun olduğunu ileri sürmesi manidar karşılandı. 

TARIM KREDİ VE TÜRK ŞEKER ALIM FİYATLARINI ÇİFTÇİYE EL ALTINDAN DUYURUYOR! 

Diğer yandan, açıklanan alım fiyatlarından ürün alınamadığı için Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker gibi kurumlar da açıklanan fiyatların üstünde bir alım fiyatı ile çiftçiden ürün almak zorunda kalırken, bu kurumlar da alım fiyatlarını açıklanan alım fiyatlarına ters düşmemek için resmi olarak açıklayamıyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türk Şeker alım fiyatlarını sosyal medyadan bile duyuramazken, çiftçiye alım fiyatlarını el altından duyurmaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Tekidağ Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu konuyla ilgili ortaya çıkan whatsapp yazışmaları yaşanan skandalı gözler önüne sermişti.

ÇİFTÇİ HANGİ FİYATTAN MEMNUN?

Açıklanan hububat alım fiyatlarında böylesine yaman bir çelişki yaşanırken, Bakan Pakdemirli’nin buğday hasadı sırasında çiftçi ile arasında geçen diyalokta “Bu yıl buğdaydan memnunum diyor, söyle bakalım, fiyattan memnunsun” şeklinde sözler sarfederken, çiftçi ise sadece memnunum demekle yetindi. Ancak çiftçi hangi fiyattan memnun? Piyasa fiyatlarının çok altında kalan alım fiyatından mı yoksa mevcut piyasa fiyatlarından mı? Aslında çiftçinin çekingen bir ses tonu ile sadece fiyatlardan memnunum demekle yetinmesi bile yaşanan sıkıntıyı gözler önüne seriyor.