Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokol çerçevesinde Kayseri'nin Bünyan ilçesinde "Yerli ve Milli Tohumun Ulaşamadığı Çiftçi Kalmasın" projesinin tanıtım etkinliği düzenlendi.

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan programa; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Sönmez, Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı.

Programda konuşan TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri'de Kamu ve özel sektöre ait 40'dan fazla yerli ve milli çeşidin denemesinin yapıldığının altını çizerek; "Seneye belki de yüzlerce çeşit olacak. 48 araştırma Enstitümüz Islah konusunda çalışıyor. 2020 yılında sadece 72 çeşit ıslah edildi. 41 ilimize tohum gönderdik bir kısmı TAGEM ve bir kısmı TSÜAB üyelerinde olmak üzere denendi. Daha fazlasını hep beraber yapacağız. Yeni bir çeşit akşamdan sabaha değil 7-10 yıl arasında çıkıyor. Çeşit geliştirmek kolay bir iş değil. Türk çiftçisine sesleniyorum çoğu tohumda yurt dışından gelenlerle aynı kalitedeyiz. Yerli ve milli tohuma sahip çıkalım" şeklinde konuştu.

Programın açılışında konuşan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz ise, pandemi sürecinde üretimin ve üretmenin ne kadar önemli olduğunu herkesin bir kez daha gördüğünü vurgulayarak; “Atıl durumda olan tarım arazilerinin bile işlenmesi gerekmektedir. Üretemezsek alırız düşüncesi tamamen yanlıştır. Bu düşüncede olanlara vereceğimiz cevap sadece üretmektir” dedi.

Yerli tohum çalışmalarında temelin Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Araştırma İstasyonlarında atıldığını aktaran Sayın Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Başarı için Kamunun, Üniversitelerin ve Özel Sektörün güçlenmesi gerekiyor. Kamu ve Üniversite yapıları Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren desteklenmiş olup özel sektörün önü ne yazık ki çok geç açılmıştır. Bu gecikme, tohum devi diye bahsettiğimiz ülkeler ile aramızdaki farkın 100-150 yıla çıkmasına neden olmuştur. 1980’li yıllarda özel sektörün önünün açılması ile sektörümüzün bugün geldiği noktayı hep birlikte görmekteyiz. Son 10 yılda; tohum üretimimizi 290 bin tondan 1 milyon 143 bin tona yükselttik. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı %88’e ulaştı ve Dünyanın 11. tohum üreticisi ülkesi haline geldik. 2023 yılı hedeflerimiz ise bu rakamları daha da yükselmektir.”