Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Tevfik Keskin, Ulusal Süt Konseyinin sütün maliyetini asla asgari ücrete göre hesaplamadığını belirterek, “Bizim maliyet tablomuz ve parite hesabımız var. Bunun üzerinden sanayici ve sektör temsilcileri anlaşmaya çalışır. Anlaşamazsa devlet hakemlik yapar.” dedi.

Keskin, gündemdeki süt fiyatları ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek üretici fiyatları üstünden süt fiyatlarının tartışılmasına tepki gösterdi. 8 Aralık’ta geçerli olmak üzere Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarına yapılan yüzde 47’lik artışın kamuoyunda farklı yerlere çekilmeye çalışıldığını dile getiren Keskin, market raflarında 15 TL’ye kadar çıkan süt fiyatlarının tek sorumlusu olarak üreticinin sütüne yapılan bu artışın gösterilmeye çalışıldığını anlattı. Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarının 4,7 TL’ye çıkarılmasına rağmen üreticinin eline soğutma bedelinden dolayı ortalama 4,5 TL geçtiğini ifade eden Keskin, yüzde 47’lik artışın belirlendiği tarihte ise 1 kg sütün üreticiye maliyetinin 4,09 lira olduğunu anlattı.

YEMİN ÇUVALI 250 TL’YE ÇIKTI

Rakamlar karşılaştırıldığında süt fiyatları yüzde 47 artırılmasına rağmen üreticinin eline pek bir şey kalmadığının görüleceğini anlatan Keskin, “Zaten yüzde 47 yapılan artışa süt üreticileri olarak bir gün bile sevinemedik. Ertesi gün yem fiyatlarına çuvalda 25 lira zam geldi. Bugün bir çuval yem 250 TL’ye çıktı. Bu yem fiyatlarına göre 1 kg sütün üreticiye maliyeti 5,28 lira oldu. Şu anda süt fiyatları 8 Aralık’ta yüzde 47 artırılmış olmasına rağmen üreticimiz zararına üretim yapıyor. Onun için ya desteklerin artırılması gerekiyor ya da 1 Ocak’tan itibaren Ulusal Süt Konseyinin yeniden toplanarak süt fiyatlarına revize etmesi gerekiyor” dedi.

KEMAL BEY GELSİN MİSAFİR EDELİM!

Çiğ süt fiyatlarına yapılan yüzde 47 oranındaki artışı yüksek bularak düşürülmesini isteyen HaberTürk yazarı Kemal Öztürk'e tepki gösteren Keskin, "Kemal bey gelsin çiftliğime gidelim, kendisini misafir edelim. Üreticinin halini yerinde görsün. Süt fiyatları belirlenirken maliyet kalemi bellidir ve ona göre karar veriliyor. Asgari ücret hiç bir zaman dahil edilmez" dedi. Keskin, diğer yandan Kemal Öztürk'ün Ulusal Süt Konseyi'nde görüştüğünü iddia ettiği kişinin kim olduğuna dair, Konsey'den bilgi talep edeceklerini kaydetti.