Son 40 yılın en büyük kurak yazının yaşandığını söyleyen Başkan Ataiyibiner, kuraklık sebebiyle çiftçilerin mağdur olduğunu söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti; “Konya'nın ortalama 3 milyon ton tahıl üretiminden 1 milyon 800 bin ton azalma meydana gelmiştir. Çiftçilerimiz, maliyetlerini karşılanamadığı bir durumla karşı karşıyayız"

Zararları Karşılamak İçin Çalışmalar Başlattık

Kuraklıktan oluşan mağduriyetlerin karşılanması için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na sonuçları bildirdiklerini ifade eden Ataiyibiner, şu şekilde konuştu: “Şu an itibariyle Türkiye ve Konya genelinde kuraklıkla ilgili tespitler yapıldı. Konya genelinde kuraklıkla ilgili yapılan tespitlerde, susuz alanlarda yüzde 60'ın üzerinde tespitler ortaya çıktı. Bu sonuçlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına ulaştırıldı. Şu an itibariyle gerek çiftçilerin borçlarının ertelenmesiyle alakalı, gerekse önümüzdeki yıl için çiftimizin yeniden devam edebilmesi için oluşan zararların karşılanması için çalışmalar söz konusudur. Bu konularla ilgili Ziraat odalar birliğinin görüşmeleri devam ediyor. Bizim beklentimiz; çiftçimizin borçlarının ödenmesinin yanında, ihtiyaçların giderilmesi için oluşan maddi mağduriyetlerin giderilmesidir. Çiftçimiz gelecek yıl yeniden üretime devam etmesi için tohum, gübre ve tarla işleme maliyetlerinin giderilmesi yönünde hükümetten isteklerimiz var. Borçların ertelenmesi dışında diğer ihtiyaçların karşılanması için net bir sonuç alınmış değil. Bu zararların bir kısmı veya tamamı, devlet tarafından karşılanırsa, çiftçimizin gelecek yıl üretime geçmesi kolaylaşacaktır"

Bir Mavi Tünel Yetmez

Kuraklığa karşı alınacak önlemlere dikkat çeken Ataiyibiner, “Konya dışındaki su havzalarının Konya'ya yönlendirilmelidir. Bir mavi tünel yetmez. Konya'ya mavi tüneller gerekir. Özellikle Konya Ovası'nın verimliliği için dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Konya havzası içinde 105 milyar metre küp çıvarında suyumuzun 50 milyar metreküpü tarım arazileri için kullanıyoruz. Diğer akarsularımızın deniz suyuyla karışarak tarıma hiçbir faydası olmadan boşa aktığını söyleyebiliriz. Boşa akan akarsularımızı en kısa zamanda tarımsal sulamaya yönlendirilmesi gerekir. Mili ekonomi için bu suların değerlendirilmesi çok önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

Türkiye genelinde yüzde 50 azalma!

Ülkenin tahıl ambarı olan Konya'da, tahıldaki yüzde 60 oranında azalmanın Türkiye genelinde yüzde 50 azalmayı meydana getirdiğinin önemini vurgulayan Ataiyibiner, “Sulu alanlarda da normal sulamalardan daha fazla sulama yapılmasına rağmen, kuraklıktan etkilenerek, normal oranların çok aşağısında ürün elde edildi. Bu sonuçları kuru alanlardaki ürünlerle birlikte hesapladığımızda Türkiye ortalamasında yüzde 51 oranında azalmayı meydana gelecek. Bunların yanında avantajlı olan Seydişehir ve Beyşehir çevreleri kuraklıktan çok etkilenmediği için daha fazla ürün azalması yaşanmadı. Bu ilçelerimizde de aynı oranda kuraklık yaşansaydı, sonuçlar daha kötü olacaktı ve Türkiye genelinde azalma yüzde 70 oranlarına yaklaşmış olacaktı. Esas üretim bölgemiz olan Kulu, Çumra ve Ereğli tahıl ürünlerimiz ciddi oranlarda azalmıştır" açıklamasında bulundu