Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından traktör ve ahırdaki inekleri haczedilen çiftçiler, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine şimdi de borç yapılandırma oyunu ile karşı karşıya. Ödeme kolaylığı adı altında çiftçiye sunulan teklif, çiftçiyi daha büyük bir borç batağına sürükleyecek. İcralık çiftçi, faizle birlikte ana borcunun iki, üç katına çıkan borcunun yüzde 25’ini öderse geriye kalan borcu da yeniden yüzde 20’nin üstünde faizle bir yıl ertelenecek. 

Hükümet, icralık çiftçi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmasını isterken, Tarım Kredi Kooperatifleri, Merkez Birliği ve iştiraklerde yaşanan kaynak sıkıntısından dolayı çiftçi borçlarının yapılandırılmasına sıcak bakmıyor. Nakit akışını sağlamak için çiftçinin takibe düşmüş borçları için icra işlemleri hızlandırılırken, Genel Müdür Fahrettin Poyraz, Hukuk Reformu kapsamında Meclis’e gelecek muhtemel bir torba kanununda çiftçi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmaması için jet hızıyla açıklama yaptı. 

Türkiye günlerdir Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından icralık olan çiftçileri konuşurken, kamuoyundaki tepkilerin önüne geçmek için Genel Müdür Fahrettin Poyraz’dan önceki gün manidar bir ‘ödeme kolaylığı’ açıklaması geldi. Özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizden dolayı çiftçini kredi borçları artık ödenemeyecek bir hal alırken, ‘ödeme kolaylığı’ adı altında çiftçinin lehine gibi sunulan yeni uygulama ile çiftçiye daha büyük bir darbe vurulacak. 

ÇİFTÇİLER EYLEM YAPMAK İÇİN ANKARA’YA GELDİ!

Traktörleri ve ahırdaki inekleri haczedilen mağdur çiftçiler, önceki gün Türkiye’nin farklı illerinden Ankara’ya gelerek, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin önünde eylem yapmak istediler. Çiftçilerin eylem yapmasına polis müsaade etmezken, bir grup çiftçi Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ile görüştü. 

GÖRÜŞME SONRASI JET HIZIYLA ÖDEME KOLAYLIĞI AÇIKLAMASI! 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, görüşmede mağdur çiftçilere yatırım kredileri ile ilgili bir yapılandırma üzerinde çalıştıklarını ve hükümet ile yapılacak görüşmeler sonrasında konuyla ilgili olarak haftaya bir açıklama yapacaklarını belirtti. Ancak hükümet ile yapılacak görüşmeler sonrasında kamuoyuna açıklanacağı belirtilen açıklama, aynı gün kurumun web sayfasından jet hızıyla yapılması dikkat çekti. 

İŞTE SÖZDE ÇİFTÇİYE GETİRİLEN ÖDEME KOLAYLIĞI! 

Buna göre, Fahrettin Poyraz, kanun kapsamına girmeyen veya yapılandırma müracaat süresini geçirmiş olan ortaklarla ilgili olarak kurumsal ödeme kolaylıkları sağladıklarını belirterek, bu kapsamda vade tarihi 31.12.2019 yatırım kredilerine yüzde 10 peşinat ödenmesi halinde 3 yıl taksit imkanı getirdiklerini açıkladı. Poyraz, icrada bulunan çiftçilerin de icra taahhüdü ile borçlarının durumuna göre asgari yüzde 25’ini ödemek kaydıyla, kalan borç tutarını bir yıl içinde ödeme imkanına sahip olduklarını dile getirdi. 

ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRDİK DİYEREK ÇİFTÇİNİN BORÇ YÜKÜ DAHA DA ARTACAK! 

Poyraz’ın sözde çiftçiye ödeme kolaylığı getirildiğini belirterek yaptığı açıklama aslında çiftçiye bir kolaylık getirmediği gibi yüksek faizden dolayı ödenemeyecek duruma gelen borçların daha da artmasına neden olacak. Çünkü yapılan açıklamada çiftçinin en çok mağdur olduğu yüksek faizde hiçbir iyileştirme sağlanmayacak. 

FAİZİN BİLE FAİZİ ALINIYOR!

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçi kuruluşu olmasına rağmen uygulanan yanlış politikalardan dolayı ortaklarını resmen sömüren bir kurum hali geldi. Özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faiz yetmiyormuş gibi borcunu ödeyemeyen çiftçilerden faizin bile faizi alınıyor. Durum böyle olunca, çiftçinin ayağı bir tökezledi mi borcu kısa sürede katlanarak artıyor ve tarlasını ekip biçmek için kullandığı kredinin borcu ödenemeyecek hale geliyor. Durum çiftçiler için tam bir felakete doğru giderken, yüksek faiz konusunda hiçbir iyileştirme yapılmadan ödeme kolaylığının getirildiğinin açıklanması manidar bulunuyor. 

İŞTE ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRDİK DİYE AÇIKLADIKLARI ÖLÜM FERMANI!

Genel Müdürün ödeme kolaylığı getirildiğini açıkladığı uygulamaya göre, örneğin ana borcu 50 bin lira olan ancak faizle birlikte 150 bin liraya çıkan çiftçi, 150 bin liranın yüzde 10’unu yani 15 bin lirasını öderse geriye kalan 135 bin lirası 3 yıl taksitlendirilecek. Ancak taksitlendirilecek bu 135 bin liradan yıllık ne kadar faiz alınacağı ise açıklanmadı. Görüleceği üzere çiftçinin özellikle ana borcun dışında alınan faizde bir iyileştirme beklerken, Genel Müdürün sözde ödeme kolaylığı getirildiği belirtilen açıklamada faizden hiçbir şekilde taviz verilmeyerek, faizle birlikte katlanan borç miktarında yeniden çiftçiye 3 yıllığına kredi kullandırılmış olacak. 

Yine diğer yandan icrada bulunan çiftçilerle ilgili ortaya konulan ödeme kolaylığı da tam bir vahamet. Ana borcundan daha fazla faiz borcu bulunan çiftçiler, yüksek faizle birlikte katlanmış borçlarının yüzde 25’ini öderlerse haciz işlemleri durdurulacak ve geriye kalan borçlarını da bir yıl içinde ödeyecekler. Genel Müdür Poyraz, burada yine yüzde 25’in dışında kalan borçtan yıllık ne kadar faiz alınacağını ise açıklamadı. Çünkü takipteki bu borçlar için yüzde 20’nin üstünde yıllık bir faiz alınacak. 

Görüleceği üzere sözde çiftçiye ödeme kolaylığı getirildiği belirtilen açıklama aslında icralık olan ve borcunu ödeyemeyecek duruma gelen çiftçiye bir iyilik değil tamamen çiftçiyi daha büyük bir borcun altına sokarak içinden çıkılmaz bir hale getirecek. 

GENEL MÜDÜR JET HIZIYLA BU AÇIKLAMAYI NEDEN YAPTI? 

Pekâlâ, mağdur durumda olan ve ekmek tekneleri haczedilen çiftçiye hiçbir kolaylık getirilmediği halde Genel Müdür Fahrettin Poyraz, jet hızıyla bu açıklamayı neden yaptı? İşte olayın asıl sorgulanması gereken bam teli burası. Genel Müdür bu açıklaması ile çiftçinin traktör ve ineklerinin haczedilmesiyle birlikte kamuoyunda oluşan tepkiyi kırmak, hem de Meclis’e yeniden gelecek muhtemel bir torba kanunu içinde (Biz ödeme kolaylığı getirdik diyerek) Tarım Kredi borçlarının da yapılandırma kapsamına alınmasının önüne geçmek istiyor. 

TARIM KREDİ KOOPEERATİFLERİ İSTEMEDİĞİ İÇİN YAPILANDIRMAYA GİRMEDİ! 

Bilindiği üzere Meclis’ten geçen ve 500 milyar tutarında borçların yapılandırıldığı Torba Kanunu’nda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç başta olmak üzere birçok Ak Partili milletvekili kendi bölgelerinden gelen tepkilerden dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerinin borçlarının da yapılandırma kapsamına alınmasını istemesine rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinin karşı çıkmasından dolayı bu borçlar yapılandırma kapsamına alınmamıştı. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ YAPILANDIRMAYI NEDEN İSTEMİYOR?

Hükümet milletvekillerinin istemesine rağmen çiftçinin Tarım Kredi borçlarının, Tarım Kredi Kooperatiflerinin engellemesinden dolayı yapılandırma kapsamına alınmaması bir çelişki gibi görünebilir. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve iştirakler, ciddi bir kaynak sıkıntısı yaşıyor. Bu durum hükümetten bile saklanırken, icra işlemlerinin hızlandırılmasının altında da nakit akışını sağlamak yatıyor. Bugün hangi kooperatif müdürüyle konuşsanız, bu durumu itiraf edecektir. Meclis’te görüşülen Torba Kanununda Tarım Kredi Kooperatif borçlarının yapılandırma kapsamına alınması, Merkez Birliğinde ve iştiraklerde yaşanan kaynak sıkıntısını daha da büyüteceği için kesinlikle böyle bir yapılandırmaya sıcak bakılmıyor. 

GENEL MÜDÜR ÖN ALMAYA ÇALIŞIYOR!

İşte bundan dolayı Meclis’ten geçen Torba Kanununda Tarım Kredi borçları yapılandırma kapsamına alınmazken, şimdi yeniden Hukuk Reformu kapsamında Meclis’e gelmesi muhtemel yeni bir Torba Kanununda da yer almaması için Genel Müdürün jet hızıyla bu açıklamayı yaparak ön almaya çalışması dikkat çekti. Genel Müdürün bu açıklaması ile ‘borçlu ortaklara yönelik ödeme kolaylığı getirildi’ algısı oluşturularak, yapılandırma kapsamına alınmasına gerek olmadığı ortaya konulacak. 

YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINIRSA ÇİFTÇİ FAİZ YÜKÜNDEN KURTULACAK!

Meclis’te Hukuk Reformu kapsamında gelecek muhtemel Torba Kanunu içinde Tarım Kredi borçları da yapılandırma kapsamına alınırsa, çiftçi için asıl mağduriyet konusu olan faizlerde önemli bir kolaylık sağlanacak. Bu da çiftçinin borcunu ödeyebilecek bir duruma getirecek. 

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİ YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINMASINI İSTİYOR

Kendi bölgelerinde büyük bir tepkiyle karşılanan Ak Parti milletvekilleri, özellikle Tarım Kredi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmasını istiyor. 

MİLLETVEKİLLLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞTİ!

Meclis’ten geçerek yasalaşan Torba Kanununda, Tarım Kredi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmamasında iktidar milletvekilleri yanlış yönlendirilmişti. Bu yanlış yönlendirmeden dolayı TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç bile büyük beklenti olmasına rağmen Tarım Kredi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmamasının gerekçesi olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi içinde ödeme kolaylığı getirildiğini iddia etmişti. Ancak ödeme kolaylığı getirildiği belirtilen uygulamanın icralık çiftçinin borçlarının yüzde 20’nin üstünde yeniden faiz alınarak bir yıl ötelendiği ortaya çıkmıştı. 

ÇİFTÇİ KENDİSİNE KURULAN TUZAĞIN FARKINDA

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından sözde ödeme kolaylığı adı altında yapılan açıklamaya çiftçiler de tepki gösterdi. Tarım Kredi Kooperatiflerinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımın altına yapılan yorumlarda, mağdur çiftçilerin kendileri üzerinde kurgulanmaya çalışılan tuzağın farkında olduklarını gösterdi. Çiftçilerin yapılan açıklamaya, “Bizi çok mu saf zannediyorsunuz?” diyerek tepki göstermesi dikkat çekti.