TARIMDAN HABER ÖZEL HABER 

Tarım Kredi Kooperatiflerinden icralık olan çiftçilere Tokatlı çiftçiden müjdeli bir haber geldi. Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ovayurt köyünde çiftçilik yapan Yahya Akbaş, borcuna karşı işletilen yüksek faizin iptal edilmesi için Tarım Kredi Kooperatifleri aleyhine açtığı bütün davaları kazandı. İki ayrı dosyadan açılan davalardan birisini kesin kazanırken, diğeri ise temyize gitti. 

İCRALIK ÇİFTÇİYE MAHKEMEDEN MÜJDELİ HABER

Tarım Kredi Kooperatiflerinden icralık olan çiftçiler günlerdir borçlarındaki yüksek faize bir çözüm bulunmasını beklerken, Tokat’tan müjdeli bir haber geldi. Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Ovayurt köyünde çiftçilik yapan Yahya Akbaş, Turhal Tarım Kredi Kooperatifine kullandığı kredilerden dolayı iki ayrı dosyadan borcu bulunuyordu. 43 bin liralık borcunun 119 bin liraya, 10 bin liralık borcunun da 27 bin liraya çıkması üzerine konuyu mahkemeye taşıdı.

119 bin liralık borcu mahkeme sürecinde 230 bin liraya 27 bin liralık borcu da 36 bin liraya çıkarken, bütün tarlasına, traktörüne, araçlarına da ipotek kondu. Kefilleri ile kavgalı duruma gelirken, kendisinin mahkemeye açtığı davadan vazgeçirilmeye çalışıldığını iddia etti. 

KENDİSİNİN VE TARIM KREDİ'NİN ALEYHİNE AÇTIĞI BÜTÜN DAVALARI KAZANDI

Davayı geçtiğimiz Mart ayında açtığını, ancak pandemiden dolayı duruşmanın ertelendiğini, 17 Ağustos’ta yapılan ilk duruşmada ise davayı kazandığını belirten Yahya Akbaş, bunun üzerine Tarım Kredi Kooperatiflerinin aleyhinde açılan davaları da kazandığını dile getirdi. 

KENDİSİNDEN TEFECİ FAİZİ ALINDIĞINI İDDİA EDEREK İPTAL EDİLMESİNİ TALEP ETTİ 

Davayı açarken, 43 bin liralık borcunun önce 119 bin liraya daha sonra 230 bin liraya çıktığını diğer bir 10 bin liralık borcunun da önce 27 bin liraya daha sonra 36 bin liraya çıktığını ifade eden Akbaş, bu yüksek faize itiraz ederek, mahkemeye bunun bir tefeci faizi olduğunu kendisinin bu kadar kazanamadığını ve mağdur edildiğini belirttiği vurguladı. 

MAHKEME ÇİFTÇİYİ HAKLI BULDU 230 BİN LİRALIK BORÇ 43 BİN LİRAYA DÜŞTÜ 

Mahkemenin kendisini haklı bulduğunu ve davayı ilk duruşmada kazandığını kaydeden Akbaş, “230 bin liralık borç 43 bin liraya düştü. Dosya bilirkişiye gitti. Bilirkişi 43 bin liradan ne kadar faiz alınmasına karar verecek. Ben de ona göre borcumu Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyeceğim. Diğer bir dosyadan 36 bin lira olan borcumla ilgili de dava lehime sonuçlandı ancak Tarım Kredi Kooperatifleri temyize gitti. Onun sonucunu bekliyorum” dedi. 

DAVAYI KAZANINCA TARLASI, TRAKTÖRÜ VE ARACININ ÜZERİNDEKİ İPOTEKLER KALDIRILDI 

Davayı kazanmasından dolayı tarlası, traktörü ve araçlarının üzerindeki bütün icra kararlarının kaldırıldığını belirten Akbaş, “Kendisinin doğrudan açtığı ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin de aleyhine açılan bütün davaları kazandım.

TURHAL'DA AVUKATLARI OLMASINA RAĞMEN SİVAS BÖLGEDEN DE 3 AVUKAT DAHA GELDİ

Benimle pazarlık yapmak istediler. Ama ben davamdan vazgeçmem dedim. Turhal’da bir tana avukatları olmasına rağmen Sivas Bölgeden de 3 avukat daha gönderdiler. Onlar duruşmaya 4 avukatla girdiler ben 1 avukatla girdim ama davaları kazandım” dedi. 

ÇİFTÇİ DAVAYI KAZANINCA TARIM KREDİ TURHAL'DA İCRALIK ÇİFTÇİYE TEBLİGAT GÖNDEREMEDİ

Kendisinin kazandığı davanın emsal teşkil ettiğini ve bundan dolayı Tokat/Turhal’da icralık olmasına rağmen hiçbir çiftçiye icra tebligatı gönderilmediğini ifade eden Akbaş, bilirkişi sonucunun belli olmasıyla birlikte tazminat davası açma hakkının da bulunduğunu ve Tarım Kredi Kooperatifleri aleyhine tazminat davası da açacağını kaydetti.