Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübre fiyatlarına gelen aşırı zamlar çiftçiyi kara kara düşündürürken, Tarım Bakanlığı ayağında şok bir gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TMO’nun günlük yayınlanan ve sektörün yakından takip ettiği bültenden gübre fiyatlarının sessiz sedasız çıkarıldığı ortaya çıktı. Bakanlığın gübre fiyatlarına çözüm bulmak yerine bültende yıllardır yayınlanan gübre fiyatlarını çıkararak çiftçinin yaşadığı sorunun üstünü, fahiş fiyat artışlarını gizleyerek örtmeye çalışması tepkiyle karşılandı. 

GÜBRE FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM GÜNLÜK TAKİP EDİLEBİLİYORDU

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), dünyadaki ve Türkiye’deki bütün hububat ürünlerindeki fiyat hareketliliklerini, ‘günlük piyasa ve borsa fiyatları’ bülteni ile yayınlıyor. Sektörün yakından takip ettiği bültende yurt içi ve yurt dışı fiyatlara anlık ulaşabiliyor. Bültende gübre fiyatlarındaki değişim de haftalık olarak yayınlanıyordu. 

GÜBRE FİYATLARI BÜLTENDEN SESSİZ SEDASIZ ÇIKARILDI!

Bültende, gübre fiyatlarındaki değişim günlük olarak takip edilebilirken, haftalık, aylık hatta yıllık değişimler de çok rahat görülebiliyordu. Ancak bülteni takip edenler 28 Ekim’de yayınlanan bülteni görünce büyük bir şokla karşılaştı. Çünkü yıllardır yayınlanan gübre fiyatları 28 Ekim’de yayınlanan bültenden sessiz sedasız çıkarılmıştı. 

SKANDALI ÇİFTÇİ FARK ETTİ! 

Gübre fiyatlarının TMO’nun ‘günlük piyasa ve borsa fiyatları’ bülteninden çıkarıldığını fark eden Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, bu duruma tepki göstererek, “Gerçeklerden kaçarak sorunlara çözüm üretemezsiniz ve kimseyi kandıramazsınız, sadece kendinizi kandırırsınız. Benden söylemesi” dedi. TMO’nun Kanada makarnalık buğday fiyatlarını da Türkiye’nin iki katına çıkması üzerine listeden çıkardığını anımsatan Toy, “Eskiden bültende Kanada makarnalık buğday fiyatı, ülkemizdeki DAP ve ÜRE gübre fiyatları da yer alıyordu. Kanada makarnalık fiyatı bizimkinin 2 katına çıkınca bültenden çıkardı, şimdi gübreyi de çıkarmış. Nereye kadar?” dedi. 

TMO’NUN BÜLTENİ TÜİK’İN GÜBRE YALANINI ORTAYA KOYMUŞTU! 

Gübre fiyatlarına son bir yılda yüzde 200’ün üstünde zam gelirken, TÜİK’in yayınladığı tarımsal girdi fiyat endekslerinde gübre fiyatlarındaki yıllık artışın yüzde 62 ile çok düşük gösterilmesi, çiftçinin tepkisini çekiyordu. TÜİK’in gübredeki fiyat artışlarını düşük gösteren istatistiklerinin bizzat TMO bülteni ile yalanlanması yaşanan skandalı gözler önüne sermişti. 

SKANDALI MİLLİ GAZETE ORTAYA ÇIKARMIŞTI! 

Milli Gazete, 24 Eylül’de yayınladığı ‘TMO, TÜİK’i yalanladı’ başlıklı haberi ile TÜİK ile TMO bültenindeki çelişkiyi gözler önüne sermişti. TÜİK, yayınladığı istatistikte son bir yıllık gübredeki fiyat artışını yüzde 62 olarak açıklanırken, TMO’nun bültenin de ise ÜRE ve DAP gübresindeki son bir yıllık fiyat artışı yüzde 200’ü gösteriyordu. Yaşanan skandalın Milli Gazete tarafından görünür hale getirilmesi Tarım ve Orman Bakanlığında büyük bir rahatsızlığa neden olurken, yıllardır yayınlanan gübre fiyatlarının sessiz sedasız TMO’nun bülteninden çıkarılması anlamlı bulundu. 

GÜBREDEKİ FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI TARIM BAKANLIĞI TARAFINDAN GİZLENDİ! 

Gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlar, çiftçiyi gübreden uzaklaştırırken, bu durum ülkenin tarımsal üretimini de tehdit ediyor. Ülkenin tarımsal üretimi için böylesine önemli olan bir konuda, çiftçiden yana politika geliştirilmesi gerekirken, Bakanlığın çare olarak gübre fiyatlarını listeden çıkararak, fahiş fiyat artışlarını gizlemesi, yaşanan önemli bir soruna karşı zafiyetini de gözler önüne seriyor. 

İKİ BÜLTEN ARASINDAKİ BÜYÜK FARKLILIK! GÜBRE FİYATLARINI BÖYLE SANSÜRLEDİLER! 

TMO’nun bülteninde, gübre fiyatları hemen Soya Fasulyesinin altında yer alıyordu. Soya fasulyesindeki fiyat değişimlerinin altında gübre fiyatlarındaki haftalık değişimlerde takip edilebiliyordu. Ancak 28 Ekim’de yayınlanan bültende Soya Fasulyesi’nin altında artık gübre fiyatlarının verilmediği görülüyor.