Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli twitter hesabından yaptığı açıklamasında, bugün yapılacak ödemelerle 2021 yılı desteklerinin yüzde 90’ının ödenmiş olacağını belirtti. Ancak ödemesi yapılan yüzde 90 destek ödemesi, 2020 yılı destek ödemelerini kapsıyor. 

Bilindiği üzere tarımsal destek ödemeleri, bir yıl sonraki bütçeden ödeniyor. Yani 2020 yılına ait destek ödemeleri 2021 yılı bütçesinden, 2021 yılına ait destek ödemeleri de 2022 yılı bütçesinden çiftçiye ödeniyor. 

2021 DESTEKLERİNE AİT KARAR BİLE DAHA YENİ YAYINLANDI!

2021 yılının sonuna gelinmesine rağmen bu yıla ait destekleme kararı bile Resmi Gazete’de daha yeni yayınlanmışken, (11 Kasım 2021) nasıl oluyor da 2021 yılı desteklerinin yüzde 90’nı çiftçiye ödenmiş oluyor? Yine 2021 yılı bitkisel üretim ve hayvancılık destek ödemelerine ait uygulama esasları da 7 ve 8 Aralık’ta Resmi Gazete’de ancak yayımlanabildi. Yayımlanan bu uygulama esaslarına göre, 2021 yılına ait bitkisel üretim ve hayvancılık destek ödemeleri, 2022 yılı bütçesinden yani önümüzdeki yıl çiftçiye ödenecek. 

TARIM BAKANLIĞI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ 

Bakanlığın yılın başında yayınlaması gereken destek ödemelerine ilişkin karar ve uygulama esaslarını yıl sonunda yayınlamayı alışkanlık haline getirirken, Bakan Pakdemirli’nin daha karar ve uygulama esasları yeni yayımlanmış 2021 desteklerinin yüzde 90’ının çiftçiye ödendiğini açıklaması dikkat çekti.

2021 BİTİYOR ÇİFTÇİYE DAHA 2020 DESTEKLERİ ÖDENİYOR! 

Burada iki soru karşımıza çıkıyor; Bakan Pakdemirli, yönettiği Bakanlığın konularından bu kadar uzak mı yoksa bu bilinçli bir yöntem mi? Konuları anlama ve kavrama kabiliyeti çok yüksek olduğu kaydedilen Bakan Pakdemirli’nin yapılan destek ödemelerinin de çiftçinin hangi yıla ait üretimleri için yapıldığını da çok iyi bildiğini gösteriyor. Ancak mevcut durumu olduğu gibi yani 2020 yılı desteklerinin yüzde 90'ının çiftçiye ödendiğini belirtmesi durumunda destek ödemelerinde yaşanan acı bir gerçek Pakdemirli tarafından itiraf edilmiş olacak. İşte bundan dolayı Pakdemirli'nin böyle bir kelime oyununa başvurduğu kaydediliyor.