Duvar Gazetesinden Elvan Yılmaz'ın haberine göre, 2020 yılı, dünyanın son 100 yılda gördüğü en sıcak yıllardan biri olarak kayıtlara geçti. Değişen iklim, artan kuraklık Türkiye'de de bazı bölgelerde tehlikeli boyutlara ulaştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2020 Türkiye kuraklık haritasını ocak ayında paylaştı. 12 aylık analiz, iç kesimlerde kuraklığın çarpıcı boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Buna göre,  Amasya, Çorum ve Yozgat alarm veriyor. Uzmanlar, kuru tarım yapılan arazide buğday ve arpa üretiminde yüzde 75 oranında zarar meydana geldiğini söylüyor.

‘TARLAYA BİÇERDÖVER GİRMEZ’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Amasya, Çorum ve Yozgat Bölgesi'nde bu yıl yağışlar yüzde 40 azaldı. Azalan yağışlara bağlı yaşanan kuraklık ekili tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor. Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, Amasya’nın son beş yıldır kuraklık yaşadığını ancak mevcut durumun bu yıl itibariyle hat safhaya çıktığını aktardı. Baş, hasat zamanı arpa ve buğday ekili tarlalara biçerdöverin girmeyeceğini söyledi. Amasya’nın bu yıl çok az yağış aldığına değinen Baş, “Az yağıştan Amasya’dan geçen Yeşilırmak da olumsuz etkilendi. Bu nedenle çiftçilerimiz, Yeşilırmak’ın suyundan da yeterince faydalanamıyor. Haliyle Arpa ve buğday rezervinde bu yıl fazlasıyla düşüş yaşanacak” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE CİDDİ BİR KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA’

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum'da beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle tarımsal alanda ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi. Türkiye genelinde ve Çorum’da yaşanan kuraklığa dikkat çeken Sayan, su ile ilgili tüm yatırımların öne alınması gerektiğini söyledi. Sayan, "Bu yıl üretim sezonumuz her zamankinden çok zor geçiyor. Tüm dünyanın ve ülkemizin yaşadığı pandemi sürecinde bir gün olsun, işlerimizi aksatmadan, tüm zor şartlara rağmen üretime devam ettik. Geçtiğimiz aylarda fahiş gübre ve ilaç artışları ile mücadele eden çiftçilerimiz, bugün de iklimsel kuraklıkla mücadele etmektedir. İlimizde arpa üreticisi yüzde 80, buğday üreticisi de yaklaşık yüzde 50 zarar görmüştür" dedi.

‘SAMAN YAPABİLMEK İÇİN ARPA VE BUĞDAY TARLALARI BİÇİLMEYE BAŞLANDI’

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta bazı çiftçiler, kuraklık nedeniyle ürün alamayacakları arpa ve buğday ekili tarlalarını hayvanlarına saman yapmak için erken biçmeye başladı. Bölgede kuraklığın tarımsal ürünlere etkisini değerlendirmek için uzman ekipler tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıyor.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, arazideki buğdayların kuruduğunu belirterek ‘’Yetkililerimizden, siyasilerimizden bölgemize destek bekliyoruz. Sonuçta dokuzuncu ayda tekrar ekim yapacağız. Bu tarladan mahsul almadan diğer tarlaları ekme şansımız yok. Son 3-4 yıldır yüzde 50 kuraklık vardı. Bu yıl il merkezi ve birkaç ilçede yüzde 80-90 kuraklık var” diye konuştu.

BUĞDAY İTHALATININ ARTMASI BEKLENİYOR

Türkiye 2020 yılında rekor seviyede buğday ithalatı yapmış, bu kapsamda 9 milyon 750 bin ton buğdaya 2 milyar 365 milyon dolar ödenmişti. Bu yıl ise ithal edilecek buğday rekoltesinin daha fazla olması öngörülüyor. Dolar kurunun geçtiğimiz yıla göre artması nedeniyle unlu gıdaların tüketim fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.