Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun buğday alım fiyatı merakla beklenirken, Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, buğday-mazot paritesiyle ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Toy’un yaptığı buğday-mazot paritesi, 7.5 liranın altında açıklanacak buğday alım fiyatının çiftçinin aleyhine olacağını gözler önüne serdi. 

ÇİFTÇİ GEÇE YIL BUĞDAY PARASIYLA 346 LİTRE MAZOT ALABİLİYORDU!

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2021 buğday alım fiyatını 2250 TL olarak açıklamıştı. Açıklanan bu buğday taban fiyatına göre çiftçi 1 ton buğday parasıyla 346 litre mazot alabiliyordu. 

BU YIL BUĞDAY ALIM FİYATI 7.5 LİRA AÇIKLANSA BİLE GEÇEN YIL ALDIĞI MAZOTU ALAMAYACAK!

TMO, 2022 yılı buğday alım fiyatını 7.5 TL açıklasa bile çiftçi geçen yıl açıklanan buğday alım fiyatı ile aldığı mazotu yine alamıyor. Faik Toy’un yaptığı hesaba göre, buğday alım fiyatı 7 bin 500 lira açıklanması durumunda çiftçi bu parayla sadece 333 litre mazot alabilecek. Yani geçen yıla göre 13 litre zararda olacak. 

Buğday alım fiyatına yönelik sektörde farklı rakamlar talep edilirken, genellikle talep edilen rakamların 5.5 ile 6.5 lira arasında değişmesi dikkat çekerken, bu taleplerin düşük olmasından dolayı çiftçi tarafından tepki çekiyordu. 
Faik Toy, buğday alım fiyatının en düşük 7.5 lira açıklanması, ancak böyle bir rakamın açıklanması durumunda çiftçinin emeğinin karşılığını alabileceğinin altını çizmişti. Toy’un yaptığı buğday-mazot paritesi de aslında çiftçi tarafında üretim maliyetlerinin ne kadar yükseldiğini de gözler önüne sermiş oldu.