ÖZEL HABER / Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, sanayicinin sahada süt bırakmasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Keskin, açıklamasında şunları kaydetti: "Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği olarak öncelikli hedefimiz, üye birliklerimizin ve üreticilerimizin kaliteli ve hijyenik üretim yapmasını, üretimin planlı olarak arttırılmasını, arz talep dengesinin oluşturulmasını ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Süt biyolojik yapısından dolayı, çiğ süt ve süt ürünlerinin pazarlanması diğer ürünlerle mukayese edildiğinde etkili plan ve programlama gerektirir. Son yıllarda Et ve Süt Kurumu ile birlikte yürüttüğümüz süttozu uygulaması sütün fazla olduğu dönemlerde süttozuna çevirerek fiyat istikrarının sağlanmasında büyük önem taşımaktadır.

Süt üreticisinin sigortası olan bu uygulamanın sürdürülebilir bir hayvancılık için kesinlikle devam etmesi için Merkez Birliği olarak birliklerimiz için gerekli kota başvurularını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Pazarlama ve fiyatlandırmadaki en büyük sorunlardan biri arz-talep dengesidir. İşin doğasından kaynaklı mevsimsel olarak bahar aylarında süt üretiminde artışlar görülmekte diğer aylarda ise düşüş yaşanmaktadır. Ciddi sayılabilecek bu dalgalanmalar arz talep dengesini bozmaktadır. 

Mevsimsel arz fazlalığı ise tüm dünya da olduğu gibi sadece bahar aylarıdır. Özellikle bahar aylarında oluşan fazlalığın mutlaka regüle edilmesi şarttır. Çiğ sütün piyasadan çekilmesi, üretici fiyatlarında istikrarın oluşturulması ve süt üreticisinin korunmasını sağlamak ve Süt fiyatlarının üretimde devamlılığı sağlayacak seviyede tutulması için regülasyonun elzem olduğunu ve doğru bir müdahale ile üretime katkı sağladığını geçtiğimiz yıllarda görmüş bulunmaktayız.

BAKANLIKLA BİRLİKTE SÜT REGÜLASYONUNU BAŞLATIYORUZ 

Yine bahar aylarına girmemizle, süt sanayicilerinden fırsatçılık yapanlara karşılık ve sahada yaşattıkları problemler yüzünden Merkez Birliği olarak Bakanlığımızla birlikte süt regülasyonunu başlatıyoruz.

ÜRETİCİYİ KİMSENİN İNİSİYATİFİNE VE ZULMÜNE BIRAKMAYACAĞIZ

Birliklerimizin pazarlamada yaşadıkları sıkıntılar ve süttozu kota talepleri büyük bir titizlikle ve derhal Bakanlığımızla temasa geçilerek, Bakanlığımızın da etkin ve yetkin müdahalesi ile ivedilikle çözüme ulaşıyor. Üreticilerimizi kimsenin inisiyatifine ve zulmüne bırakmayız. 

Merkez Birliği olarak bu yılda planlamalarımız yapıp, Bakanlığımıza ve Et ve Süt Kurumuna verdiğimiz anlık bilgilerle sahada pazarlama sorunu çeken birliklerimize Merkez Birliğimize aldığımız süttozu kotamızdan kullandırarak anında müdahalemizi yapıyoruz. Bazı bölgelerde üreticilerimize bu zulmü yaşatanları da kınıyoruz. 

YEM DAYATMASI YAPANLARA AĞIR CEZALAR VERİLMELİ 

Ayrıca yine sahadan aldığımız bilgilere göre bazı bölgelerde süt sanayicisi üreticilerimize yem dayatması yapmaktadır.  Sanayicinin; sütünü alırım ama bizim markamız olan yemden bilmem ne kadar almak zorundasın dayatmasına acilen son verilmelidir. Hatta Bakanlığımızdan bu dayatmaları yapan firmalara ve çiftçi örgütlerine ciddi cezalar verilmesini talep ediyoruz. Hayvan sağlığının korunması, kaliteli ve bilinçli bir üretim için üretici ürettiği sütün parasını alabilmelidir. 

SÜT ÜRETİCİLERİ SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Ürettiğinin karşılığında para almak yerine karşılığında yem alınmaya zorlanması nasıl bir uygulamadır. Süt üreticilerimiz sahipsiz değildir. Sanayicinin sahada istediği gibi kendi menfaatleri doğrultusunda bulunduğu uygulamalarla yaptığı bir ticaret kabul edilemez. Bu firmalarda tarafımızca tespit edilmekte ve yine Bakanlığımıza bilgi akışı sağlanmaktadır. Biliyorum ve umuyorum ki en yakın zamanda bu üreticiye yem dayatması ve sütünüzü almam tehditleri yapan bu firmalara ciddi bir yaptırım uygulanacaktır.

ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATININ BELİRLENMESİNİ BEKLİYORUZ

Zaten çiğ süt referans fiyatının yükselmesiyle birlikte, yeme gelen zamlarla parite yine bozulmuş olup, Nisan ayında düzenlenecek çiğ süt referans belirleme konulu sektör toplantısında, Gıda Komitesinin yapılan bu zamları da dikkate alarak çiğ süt referans fiyatını belirlemesini bekliyoruz.  Üreticilerimiz için yem süt paritesi bozulmamalı ve sürdürülebilir üretim düşünülerek ve öngörülerek referans fiyatlar belirlenmelidir"