Gündeme ilişkin TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses’in sorularına cevap veren  Bakan Kirişci ayrıca yaklaşan 14 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde ve tahminlerde bulunuyor. 

vahit kirişçi tgrt

Bakan Kirişci’nin açıklamalarında öne çıkanlar;

Soğan ve patates fiyatlarında neler oluyor ?

Kendimize yeterli üretimi yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? Bizim soğandaki kendi ihtiyaçlarımızı karşılama oranımız yüzde 115.Burada bir açık yok. Bizim 100 kilo patatesimize ihtiyacımız varsa, 105 kilo üretiyorsak burada da kendimize yeterlilik söz konusu. 

Müslüman ülkenin bireyleri olarak yaptıklarımıza dikkat etmemiz gerek. Soğanla ilgili stoklayan, tekrar piyasaya sürmeye çalışan fırsatçılar var. Bunu ticari anlamda değerlendirmek için finansmanını koyup aracılık yapanlara da haksızlık yapmak istemem. Soğanı stoklayıp piyasaya süren fırsatçılar var. Soğanda fiyatların düştüğünü göreceksiniz.

Yetiştirici Osman Türkman’a sahip çıktı! Kayyumla görevden alınan Türkman yeniden başkan seçildi! Yetiştirici Osman Türkman’a sahip çıktı! Kayyumla görevden alınan Türkman yeniden başkan seçildi!

TOGG ile soğan kıyaslaması doğru mu ?

Soğan bizim tarım ve gıda alanımızda bir ürünümüz. Togg ile soğanı karşılaştırmak beni çok incitiyor. Bu yakıştırmayı yapmak üreten insana haksızlık. Togg ayrı soğan yani gıda ayrı. 

Et fiyatlarında yükseliş ?

Rakamlara göre konuşmak zorundayız. 2002 yılında bu milletin üretmiş olduğu büyükbaş hayvan sayısı 9.9 milyondu. Şimdi bu rakam 17 milyon. 32 milyon küçükbaş hayvanımız varken 56 milyona yükseldi. Nüfusun çok üzerinde bir artış var. Refah payısının da bunda etkisi var. Tüketim de buna göre değişir.  Piyasa şartlarında yapılan bir istismar var. İthal edilmesi gerektiğinde de biz kendimiz ediyoruz ama piyasanın şöyle bir alışkanlığı var; bırakın onu biz ithal edelim, bu ithal edilen etin fiyatını da biz belirleyelim. Biz bunu yapamazsınız, Et ve Süt Kurumu olarak piyasadayız diyoruz.

Etle ilgili aldığımız tedbirler Kurban Bayramı'na kalmadan neticelenmiş olacak. Dediğim gibi skıntı biraz piyasa mekanizmasıyla alakalı, bizimle ilgili değil.

Enflasyon gerilese de var olan bir oran var. Türkiye'nin değil ama dünyanın gıda arz güvenliği problemi var. Dünyada da bu konuda kıtlık, darlık var. Bunu sektörü bilen herkes biliyor. Ama Türkiye bu konuda attığı adımlarla, piyasadaki manipülatif kısım çıktıktan sonra süratle rayına oturtacak.