SADETTİN İNAN / Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın katıldığı bir televizyon programında Trakya’da yapılacak 20 bin başlık hayvancılık yatırımı kapsamında dile getirdiği ‘1 milyon ton sperma üretileceği ve embriyo transferi ile yılda bir kez doğum yapan sığırın 15-20 doğum yapabileceği’ yönündeki açıklamalarına, kurum tarafından bir düzeltme yapıldı.

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılan açıklamada, “Genel Müdürümüz Sayın Hüseyin Aydın, 14.05.2024 tarihinde katılmış olduğu bir televizyon programında Kurumumuz tarafından planlanan hayvancılık yatırımları ile ilgili genel bir bilgilendirmede bulunmuştur. Konuyla ilgili ek olarak aşağıdaki hususların paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur” denildi.

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHINDA SUNİ TOHUMLAMA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR!

Kesim fiyatları düşerken ESK et ithalatına neden devam ediyor? Marketlerde rant lobisi mi izin vermiyor? Kesim fiyatları düşerken ESK et ithalatına neden devam ediyor? Marketlerde rant lobisi mi izin vermiyor?

Sığır yetiştiriciliği ve ıslahında suni tohumlamanın büyük önem taşıdığı kaydedilen açıklamada şunlar kaydedildi:

1 MİLYON DOZ BOĞA SPERMASI ÜRETİCİLEK

“Çeşitli yöntemler ile seçilmiş ırk özelliklerini taşıyan boğalardan elde edilen sperma uygun koşullarda yıllarca saklanabilmektedir. Türkiye pazarında ithal boğa sperması yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sperma üretim laboratuvarı kurularak, ilk etapta yıllık 1.000.000 doz boğa sperması uygun koşullarla ülkemiz hayvancılığının hizmetine sunularak konu ile ilgili cari açığın minimize edilmesi hedeflenmektedir.

EMBRİYO TRANSFERİ İLE TAŞIYICI ANAÇLAR VASITASIYLA YILDA 15-20 BUZAĞI ELDE ETME İMKANI VAR!

Ayrıca, sığırlarda Embriyo Transferi, üstün genetik özelliklere sahip donör hayvanlardan alınan embriyoların sağlıklı taşıyıcı hayvanlara transfer edilmesiyle sonuçlanan biyoteknolojik bir yöntemdir. Genetik kapasitesi yüksek ineklerden yılda sadece bir buzağı elde edilirken, bu yöntemle taşıyıcı anaçlar vasıtasıyla yılda 15-20 genetik kapasitesi yüksek buzağı elde etme imkânı vardır.

Bu yöntem ile yurtdışından yüksek fiyatlar ödenerek getirilen embriyolar, kurulacak Embriyo üretim laboratuvarlarında daha uygun fiyatlarla üretilerek Tarım Kredi Kooperatifleri güvencesi ile Türk Çiftçisine sunulacaktır. Kamuoyuna duyurulur"