Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, CHP, Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçinin aleyhine yapılan bütün işlemlerin tüm yönleriyle araştırılması için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için teklif verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun imzası ile hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

TARIM KREDİ İKTİDAR YANDAŞLARININ ÇIKARLARININ ENSTRÜMANI DURUMUNA DÜŞTÜ

Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak

Tarım Kredi Kooperatifleri son yıllarda farklı uygulamalarla gündeme gelmektedir. Yönetimin siyasallaşması çiftçinin kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerini siyasetin güdümünde iktidarın ve iktidar yandaşlarının çıkarlarının enstrümanı durumuna düşürmüştür.

TARIM KREDİ ÇİFTÇİNİN HAKKINI KORUMAKTAN UZAKLAŞTI

Çiftçilerin traktörlerine dahil haciz gönderilmiştir. Bu arada Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri birkaç yerden alınan maaşlarla, iştiraklerde yapılan işlemlerle gündeme gelmeye devam etmişlerdir. Borsada Gübretaş spekülasyonu, Hektaş hisselerinin satılması ulusal basının sayfalarına yansımıştır. Yine Söğütözü’nde çiftçinin arazisi üzerinde yaptırılan 6 lüks plazalar yükselirken, Tarım Kredi Marketler üzerinden yapılan zararına satışlarla adeta iktidarın elinde maşa olmuş, üyesi olan çiftçinin hakkını korumaktan uzak bir kurumla karşı karşıya kalmış durumdayız.

ÖNGÖRÜSÜZ HEKTAŞ HİSSE SATIŞINDAN MİLYARLARCA LİRA ZARAR EDİLDİ

Örneğin; Tarım Kredi Kooperatifleri’nde yüzde 3,8 oranındaki (32 milyon 700 bin adet) Hektaş hisseleri, blok halinde 3 Ağustos’ta OYAK’ın iştiraki Oyak Gıda ve Tarım Holding AŞ’ye satılmıştır.  Borsa İstanbul kapanış fiyatından yüzde 5 iskontolu 33,74 liradan satılırken, blok hisse satışından sonra Hektaş hisseleri 80 günde yüzde 200’e yakın değer kazanmıştır. Tarım Kredi Kooperatifleri 80 günde 1,7 milyar lira zarar etmiştir.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin yönetimi siyasal iktidarın baskılarından uzak ve öncelikli olarak çiftçiyi koruyup Türk tarımını geliştirecek bir anlayışta olması gerekmektedir.  Oysa son yıllarda gördüğümüz anlayış bunun tam zıddıdır.

Bu nedenle; Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinde yönetimin kararlarından dolayı ortakların uğradığı zararlar ve benzer zararların olmaması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için Anayasamızın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederim.

ÖNGÖRÜSÜZ HİSSE SATIŞLARININ GEREKÇELERİ ARAŞTIRILACAK

Bilindiği üzere, Tarım Kredi’ye ait 50 yıldır satılmayan yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesi, Genel Müdür Hüseyin Aydın tarafından hiçbir piyasa araştırması yapılmadan blok halinde 3 Ağustos’ta Oyak Gıda’ya satıldığı ortaya çıkmıştı. Hektaş’ın sermaye artırımı öncesinde hisselerin blok halinde satılması soru işaretlerine neden olurken, Oyak Gıda Tarım Kredi’den 33.74 liradan aldığı hisseleri sermaye artırımı sonrası Borsa İstanbul’da peyderpey satarak 3.5 ayda tam 2.3 milyar lira kar elde etti. Öngörüsüz hisse satışı ile Tarım Kredi’den Oyak’a milyarlarca lira kar transfer edilmiş olurken, Oyak Gıda’nın tam hisseler yükselmeden önce Hektaş hisselerini blok halinde alması ve bu hisseleri de Borsa İstanbul’da 3 ile 5 katı karla satması Tarım Kredi’nin hisse satışının sorgulanmasını gündeme getirmişti.

ESKİ GENEL MÜDÜRÜN GİZLİ KASASI OLDUĞU İDDİA EDİLEN ADNAN YÜCE’NİN GÜBRETAŞ HİSSE VURGUNU DA ARAŞTIRILACAK!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir önceki Genel Müdürü Fahrettin Poyraz döneminde Gübretaş hisselerinde yapılan vurgun iddiaları ile ilgili de hiçbir inceleme ve soruşturma yapılmazken, TBMM Başkanlığına verilen Meclis Araştırma Komisyonu teklifinde bu konunun da yer alması dikkat çekti. Poyraz’ın gizli sahibi olduğu İris Akademi’nin resmi sahibi görünen Adnan Yüce’nin içeriden alınan bilgilerle Gübretaş hissesi üzerinden büyük vurgun yaptığı iddia edilirken, Adnan Yüce’nin banka hesaplarının incelenmesi durumunda bu vurgunun boyutunun net bir şekilde ortaya çıkacağı kaydediliyor.