Tarım Kredi Marketlerde bazı ürünler indirime girse de özellikle şeker, yağ ve kırmızı ette indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen bu ürünlerin 4 gündür satışa sunulmaması dikkat çekiyor. Tarım Kredi Marketlerde, ‘talimatla fiyat indirimi’ yapılmadan önce de haftanın belli günleri TÜRKŞEKER’in raf fiyat garantili şekeri kilosu 17 liradan satılıyordu. Ancak marketlere yeterli miktarda şekerin gelmemesinden dolayı, şeker market raflarına konmadan bitiyordu. Yapılan son indirimle birlikte toz şeker yine 17 liradan satışa sunuldu fakat Tarım Kredi Marketlere şeker almak için giden vatandaşlar eli boş dönüyor.

Diğer yandan ayçiçek yağında da indirim yapıldığı açıklanmasına rağmen 5 kg ayçiçek yağı da henüz satışa sunulmadı.

TARIM KREDİ MARKETLERDE İNDİRİMLİ KIRMIZI ET SATIŞLARI UZUN BİR SÜREÇ ALABİLİR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzu etinden sonra dana etinde de yüzde 30-35 oranında indirim yapılacağını açıklamıştı. Et ve Süt Kurumu’ndan tedarik edilecek dana eti henüz market raflarına ulaşmazken, konuyla ilgili de sağlıklı bir açıklama yapılmıyor.

Et ve Süt Kurumu yetkililerinden alınan bilgilere göre, Tarım Kredi Marketlerde kırmızı etin kurum tarafından karşılanmak istendiği ancak 1400 marketin ihtiyacını karşılayacak etin tedarik edilmesi için farklı yolların arandığı kaydedildi.

Besiciler, dana etinde yapılacak yüzde 35’lik indirimin kesim fiyatlarını daha da aşağıya çekeceği için tepki gösterirken, Bakanlığın besicilerin de tepkisini çekmeyecek bir formül arayışında olduğu dile getiriliyor. ESK’nın mevcut kesim fiyatlarının da besiciler için cazip bir durumda olmadığı, kesim fiyatlarının artırılmaması durumunda yetiştiricinin hayvanını ESK’ya kestirmesi mümkün görünmüyor. Alınan bilgileri göre ESK’nın kesim fiyatlarını artırmak zorunda olduğu kaydedilirken, bunun da hükümetin kırmızı et fiyatlarını baskılayan politikası ile çeliştiği için bir çıkış yolunun bulunmaya çalışıldığı ifade ediliyor.

Bundan dolayı Tarım Kredi Marketlerde indirimli kırmızı et satışlarının uzun bir süreç alabileceği kaydediliyor.