Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin olağanüstü genel kurulu 24 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’da The Green Park Hotel’de yapılacak. Olağanüstü genel kurulda; İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler, Mülkiyeti Merkez Birliği’ne ait gayrimenkullerle ilgili gerçekleştirilen iş ve işlemler, Merkez Birliğinin hissedarı olduğu şirketlere ilişkin gerçekleştirilen iş ve işlemler ile Merkez Birliği tarafından yürütülen faaliyetler ve projelere ilişkin gerçekleştirilen iş ve işlemler genel kurulun tasdikine sunulacak.

İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler gerekçe gösterilerek yapılacak olağanüstü genel kurulda özellikle Tarım Kredi’nin şirketleri ve Merkez Birliğine ait gayrimenkullerle ilgili yapılacak iş ve işlemlerin görüşülecek olması dikkat çekiyor.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULLA İLGİLİ GİZEMLİLİK DİKKAT ÇEKİYOR

Başta İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikler olmak üzere şirketler ve gayrimenkullerle ilgili hangi iş ve işlemlerin görüşüleceğine yönelik delegelere hiçbir şekilde bilgi verilmezken, çağrı ilanında da kamuoyuna bunlarla ilgili açıklayıcı bilgilerin verilmemesi, gözlerin şimdiden 24 Eylül’de yapılacak olağanüstü genel kurula çevrilmesine neden oldu.

BUNDAN ÖNCEKİ GENEL KURULLARDA ÇİFTÇİ DELEGELER TAM BİLGİLENDİRİLMEDEN OYLAMALAR YAPILMIŞTI!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin genel kurullarının şeffaf olmaması, alınan bir çok kararın çiftçi ortaklara tam bilgilendirme yapılmadan alınması, Tarım Kredi Kooperatiflerinin de çiftçi ortaklar tarafından değil atanmış genel müdürler tarafından yönetilmesine neden oluyor. Hüseyin Aydın’ın da bundan önceki Genel Müdürler gibi şeffaf olmayacak şekilde olağanüstü genel kurul çağrı ilanına çıkması soru işaretlerine neden oldu. 

GENEL KURULA KATILACAK DELEGELER NEYE OY VERDİKLERİNİ BİLEREK VERMELERİ GEREKİYOR

Çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerin, ortaklar tarafından yönetilebilmesi için, 24 Eylül Cumartesi günü olağanüstü genel kurula katılacak olan delegelerin, genel kurulda alınacak kararları mutlaka bilerek oy vermeleri gerekiyor. Toplu oylamalara müsaade etmemeleri gerekirken, bundan önceki genel kurullarda yapılan toplu oylamalarda bir çok karar delegenin bilgisi olmadan onaydan geçmişti. 

FAHRETTİN POYRAZ'IN HUKUKSUZ ATAMASI 2019'DA YAPILAN GENEL KURULDA GİZLİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İLE DÜZELTİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI! 

2015 ve 2019 yıllarında yapılan Merkez Birliği genel kurullarında İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, yönetmeliğin genel müdürlerin atanmasına uygun hale getirilmeye çalışılması dikkat çekmişti. 2015 yılında İrfan Güvendi döneminde yapılan genel kurulda, İnsan Kaynakları Yönetmeliğindeki, ‘kurumdan kıdem tazminatı alıp ayrılanlar 1 yıl içinde dönmedikleri takdirde bir daha kurumda göreve başlayamazlar’ ibaresi değiştirilerek 'emekli olanlar kurumda başlayamazlar' hükmü getirilmişti.

HER GELEN YÖNETMELİĞE UYMAK YERİNE YÖNETMELİĞİ KENDİSİNE UYGUN HALE GETİRDİ!

İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin bu açık hükmüne rağmen Fahrettin Poyraz, 2018 yılında hukuksuz bir şekilde Genel Müdürlüğe atanırken, Poyraz, 2019 yılında yapılan genel kurulda ilk iş olarak İnsan Kaynakları Yönetmeliğindeki emeklilik şartında gizli bir değişiklik yaptırarak, emeklilik şartından genel müdürler hariç tutulmuştu.

Poyraz, yönetmeliği kendisine uygun hale getirmeye çalışsa da söz konusu değişiklik geriye doğru işlemeyeceği için Tarım Kredi Kooperatiflerinin tam 3.5 yıl hukuksuz bir şekilde yönetilmesine neden olmuştu.

Bundan önceki olağan genel kurullarda insan kaynakları yönetmeliğinde yapılan değişikliklerde hukuksuz atamaların hukuki hale getirilmeye çalışılması dikkat çekerken, Hüseyin Aydın döneminde İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde nasıl bir değişiklik yapılacağı ise merak ediliyor.