Kamuoyu Afrin'de teröre karşı verilen milli mücadeleye kilitlendiği bir dönemde şeker fabrikalarının alelacele satışa çıkarılması büyük bir tepkiye neden oldu. Yüz binlerce çiftçi ve fabrikalarda çalışan şeker işçisi gelişmeleri kaygıyla izliyor.
Hükümet, Özelleştirme İdaresi'nin şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik Ak Yatırım'a hazırlattığı 'Strateji Raporu'nu da sır gibi saklıyor. Özelleştirme Strateji Raporunun açıklanmaması şeker fabrikalarının satışına yönelik kaygı verici iddiaları gündeme getiriyor.

ABD SATILMASINI İSTEMİŞTİ!

Şeker fabrikaların yangından mal kaçırır gibi kamuoyunda hiç tartışılmadan ABD merkezli 'Cargill Raporunun' ardından satışa çıkarılacak olması manidar bulundu. ABD merkezli Cargill raporunda şeker fabrikalarının biran önce özelleştirilmesi istenmişti.

Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Anadolu bölgesindeki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonrasında Anadolu topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacak.

İŞTE O SATILACAK ŞEKER FABRİKALARI!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hükümet şekerde yangından mal kaçırır gibi büyük bir satışa hazırlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın bölge milletvekilleri ile yaptığı görüşme sonrasında 14 tane şeker fabrikasının satışı için düğmeye basıldı. Buna göre, Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş şeker fabrikaları satılacak.

ÇİFTÇİ TEDİRGİN!

Türkiye, ABD ve teröre karşı milli bir mücadele verdiği bir dönemde hükümetin ülkenin en stratejik fabrikalarını bir kalemde satacak olması manidar bulundu. Şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerde halk tedirgin olurken hükümetin satış kararını kaygıyla izliyor.

STRATEJİK RAPOR SAKLANIYOR!

Türkiye için böylesine önemli fabrikaların satışı için bütün hazırlıklar yapılırken, Özelleştirme İdaresi'nin fabrikaların satışıyla ilgili olarak Ak Yatırım'a hazırlattığı stratejik raporu ise sır gibi saklanıyor. Bu durum ise fabrikaların satışıyla ilgili farklı iddiaları gündeme getiriyor.

ORTA ANADOLU'DAKİ VERİMLİ FABRİKALARIN HEPSİ SATILACAK!

Fabrikaların birçoğunun değerli arazisi ve şeker kotası için satılacağı iddia edilirken, bu satıştan sonra Orta Anadolu bölgesinde pancar üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Avrupa'da pancar üretiminde söz sahibi olan Almanya, Fransa, Hollanda ve Polonya bile şeker fabrikalarını gözü gibi korurken, hükümetin hiç tartışmadan fabrikaları gözden çıkarması büyük bir samimiyetsizlik olarak görülüyor.

40 KERE DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

Şeker fabrikalarının kamuoyunda tartışılmadan ve sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmadan yangından mal kaçırır gibi biranda özelleştirilmek istenmesi Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamaları gündeme getirdi. Ağbal, şeker fabrikalarının stratejik önemine dikkat çekerek, “Türk Telekom'u, Tüpraş'ı özeleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım" demişti. Ağbal'ın bu sözlerine rağmen fabrikaların hiç düşünülmeden satışa çıkarılacak olması büyük bir samimiyetsizlik olarak değerlendirildi.

ŞEKER FABRİKALARINA BÜYÜK OPERASYON!

20 Şubat'a kadar satış ilanına çıkılması beklenen özelleştirme ihalesi ile kamunun elindeki 25 şeker fabrikasının 14'ü satılacak. Satılacak 14 fabrikadan yarısı özelleştirme sonrasında kapanacak. Çünkü mevcut bütünlük bozulduğu için Erzincan, Erzurum, Alpullu, Kastamonu, Muş ve Bor gibi şeker fabrikalarının üretimi sürdürmeleri mümkün görünmüyor.


Cargill rapor hazırladı hükümet 15 fabrika için düğmeye bastı! Haber için tıklayın...


ANKARA VE ESKİŞEHİR BİR SONRAKİ SATIŞA BIRAKILDI!

Henüz satışa çıkarılmayan diğer 11 fabrika ile ilgili de farklı iddialar gündeme geldi. Bu fabrikaların içinde özellikle Eskişehir ve Ankara şeker fabrikalarının çok değerli arazisi bulunuyor. Bundan dolayı bu fabrikaların şimdilik elde tutulduğu kaydediliyor.

FABRİKALAR ADRESE TESLİM Mİ SATILACAK?

Diğer yandan Ereğli Şeker Fabrikası'nın da şimdilik satılacak fabrikalardan hariç tutulması da manidar bulundu. Çünkü Bor, Ereğli ve Ilgın şeker fabrikaları geçmişte yapılan portföy satışlarında bir arada değerlendirilmişti. Bor ve Ilgın şeker fabrikaları satılacak fabrikalar içinde yer alırken Ereğli Şeker Fabrikası'nın olmaması adrese teslim satış iddialarını kuvvetlendiriyor.


Hükümet Erbakan'ın son fabrikalarını da satacak! Haber için tıklayın...