ERŞANET, tedarikçilere gönderdiği fiyat listesini yalanlamazken, karkas kesim fiyatlarıyla ilgili manidar bir savunmada bulundu.

ERŞANET, 23.5 lira olan dana karkas ile 20.50 lira olan sığır karkas etin derisiz, sakatsız ve nakliye hariç fiyat olduğunu, deri ve sakat dahil kesim fiyatlarının ise 28 lira olduğunu bildirdi. Ancak canlı kesim fiyatının 28 lira olduğu belirtilirken, et tedarikçilerinden neden 23.5 liradan mal alındığına dair bir bilgi verilmedi. Çünkü piyasada deri ve sakat kilogramda en fazla 2 lira ederken bu fiyatta eklendiğinde canlı hayvan kesim fiyatı 25.5 lira ediyor. Ancak ERŞANET'in canlı hayvan kesim fiyatını 28 lira olarak açıklaması üreticiler tarafından çelişkiyle karşılandı.

28 LİRADAN KESİYORSA ET VE SÜT KURUMU'NDA BİZ NİYE AYLARCA SIRA BEKLİYORUZ?

Diğer yandan ERŞANET'in canlı hayvan kesim fiyatı olarak açıkladığı 28 lirayı da inandırıcı bulmayan üreticiler, “ERŞANET canlı hayvanı 28 liradan kesiyorsa bizler o zaman aylarca Et ve Süt Kurumu'nda neden sıra bekliyoruz?" diye sordu.

ERŞANET'in, TARIMDANHABER'in 'Hayvancılık bitiyor! Karkas kesim fiyatı 23 liraya düştü!' haberi üzerine bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama şöyle:


ERŞANET tarafından 29 Kasım tarihinde tedarikçilere gönderdiği ve kamuoyunda büyük yankı bulan birinci sınıf karkas et alış fiyat listesi...

DÜŞÜK FİYATLAR ÜLKE HAYVANCILIĞINI BATIRIYOR!

Bilindiği üzere karkas kesim fiyatlarının artan maliyetlere rağmen yükselmemesi üreticiyi ve ülke hayvancılığını ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. Yıllık enflasyon rakamları dikkate alındığında karkas kesim fiyatlarının 40 lira seviyesinde olması gerektiği belirtilirken, üreticiler 30 liraya bile hayvanlarını kestiremiyor. Et ve Süt Kurumu, üreticiyi desteklemek için ithal hayvanları 28 liradan yerli hayvanları ise 29 liradan keserken, burada da aşırı talepten dolayı 2-3 ay sonrasına gün veriliyor. ERŞANET'in tedarikçilerine gönderdiği 29 Kasım tarihli fiyat listesi de üreticinin içinde bulunduğu krizi gözler önüne sermişti.

TARIMDANHABER