CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı'nın adeta şeker pancarının ölüm fermanı olduğunu belirterek Bakan Faruk Özlü'ye bir soru önergesi verdi. "Nişasta Bazlı Şekerlere Dünyada önemli ölçüde kısıtlamalar ve yaptırımlar getirilirken Türkiye'de 5 firmanın kotalarının arttırılması Çiftçilerimiz ülkemizin milli menfaatleri açısından sakıncalıdır" diyen Gaytancıoğlu, Özlü'ye 6 soru yöneltti.

Bakanlık tarafından hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılan "Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı" hakkında tartışmaların devam ettiğini hatırlatan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: "Söz konusu Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı ile bazı Nişasta Bazlı Şeker firmalarına kota ayrıcalıkları tanınacağı ve ülkemizde 10 milyon insana ekmek kapısı olan ve yıllık 3.5 milyar dolar yerli katma değer sağlayan şeker sanayisi ile şeker pancarı tarımının çok büyük zarar göreceği dile getirilmektedir.

Nişasta Bazlı Şeker Firmalarının kotalarının arttırılması ile pancar üretiminde Avrupa'da 3'cü olan Türkiye'nin üretimden vazgeçeceği, söz konusu 5 Nişasta Bazlı Şeker firmasının Türkiye'deki şeker piyasasını tamamen ele geçireceği iddia edilmektedir. Kar marjların katlayarak sürdürmeye devam edecek olan bu şirketlerin ürettikleri Nişasta Bazlı ŞekerlereDünyada önemli ölçüde kısıtlamalar ve yaptırımlar getirilirken, ülkemizde ise halkımızın bu ürünleri tüketmeye mahkum edilmesi de halk sağlığı açısından önemli bir konudur.

ÜST KURUL BAŞKANI HAKKINDA BİR İŞLEM YAPILACAK MI?

Tüm bunların yanında kamuoyunda şeker piyasasını düzenlemekle görevli olan üst kurul başkanının da tarafsız olması gerekirken, görevde bulunduğu süre boyunca nişasta bazlı şekerler konusunda 'taraflı' davrandığı çeşitli kesimler tarafından dile getirilmektedir. Ayrıca Sayıştay raporlarında da Üst Kurul Başkanının 'tarafgirliğini' ne dikkat çekilmiştir.

Bunlara göre;

1. Bakanlığınız tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağıkanunlaşır ise bu durumda çiftçilerimizin ve ülke tarımın olumsuz etkileneceğini düşünmüyor musunuz?

2. Bu tasarı hakkında kamuoyuna yeterince bilgi verildiğini düşünüyor musunuz?

3. Nişasta Bazlı Şekerlere Dünyada önemli ölçüde kısıtlamalar ve yaptırımlar getirilirken Türkiye'de 5 firmanın kotalarının arttırılmasını doğru buluyor musunuz?

4. Eski Şeker Kurumu Üst Kurul Başkanı Hüsnü Tekin hakkında Sayıştay raporlarında yer alan görev süresi boyunca taraflı davrandığına dair ifadelerden yola çıkarak hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

5. Nişasta Bazlı Şeker lobilerinin kota artırımları hatta kotanın tamamen kaldırılması yönündeki baskılarının sürdüğü iddia edilmektedir. Bu konuda bakanlığınızın görüşü nedir?

6. Çiftçilerimiz ülkemizin milli menfaatleri açısından haksız ve adaletsiz rekabete uğramamaları için Nişasta Bazlı Şeker kotalarının mevcut haliyle devam ettirilmesini talep ettiklerini çeşitli yollarla duyurmuşlardır. Çiftçilerimizin bu görüşleri dikkate alınacak mıdır?