Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ESK’nın bin 600 baş besilik hayvan ithalatı için bazı firmalara besilik sığır için teklif isteme mektubu gönderdiği ortaya çıktı. ESK’nın kurum web sayfasında yayınlanmayan teklif isteme mektubuna göre, 1600 baş besilik hayvan ithal edileceği belirtilerek, firmalardan 7 Kasım’a kadar teklif vermeleri istendi. İhaleyi kazanan firmanın 10 gün içinde kurumla sözleşme imzalayacağı ve ithal besilik hayvanların da 27 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında ESK tarafından kiralanan Bursa’daki çiftliğe teslim etmeleri gerekiyor.

İTHALAT SADECE 3 ÜLKE İLE SINIRLI TUTULDU!

ESK’nın Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı 1600 baş besilik hayvan ithalatı sadece 3 ülke ile (Macaristan, Slovakya-Çekya) sınırlı tutuldu.  

İHALEYİ KAZANAN FİRMA 1600 BESİLİK HAYVANINI 3 ARALIK’A KADAR BURSA’DAKİ ÇİFTLİĞE TESLİM EDECEK!

ESK’nın firmalara gönderdiği teklif isteme mektubundaki ihale süreci, ithalatın sadece üç ülke ile sınırlı tutulması ve hayvanların teslim süresi, adrese teslim ihale iddialarını gündeme getirdi. 1600 baş besilik hayvan ithalatında, özellikle Bakanlığın ithal besilik hayvanlarla ilgili uyguladığı ‘Veteriner Sağlık Sertifikası’ şartlarına bile uyulmayacak olması adrese teslim ihale iddialarını kuvvetlendirdi.

ALELACELE YAPILAN İTHALAT İHALESİNİN GEREKÇESİ BELİRTİLMEDİ!

Bilindiği üzere ESK, sözde et fiyatlarına müdahale etmek için doğrudan kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı yapıyor. Besilik hayvan ithalatı ise özel sektör tarafından yapılıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Bakanlık tarafından özel sektöre 500 bin baş besilik hayvan ithalatı için kontrol belgesi verilmişti.

İthal ette ESK'nın hijyen skandalına CHP'den tepki: Halkın sağlığını bile bile yok saydınız! İthal ette ESK'nın hijyen skandalına CHP'den tepki: Halkın sağlığını bile bile yok saydınız!

Besilik hayvan ithalatı yoğun bir şekilde özel sektör tarafından yapılırken, ESK’nın da 1600 baş besilik hayvan ithalatı için alelacele ihaleye çıkması akıllarda soru işaretlerine neden olurken, firmalara gönderilen teklif isteme mektubunda ithalatın ne için yapılacağı ile ilgili hiçbir bilginin yer almaması da dikkat çekti.

ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPMAYAN HİÇ BİR FİRMANIN ESK’NIN ŞARTLARINI YERİNE GETİRMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR!

ESK’nın 7 Kasım’a kadar teklifleri toplayacağı ithalat ihalesinde, Veteriner Sağlık Sertifikasına göre normal şartlarda önceden hiçbir hazırlık yapmayan firmanın istenilen sürede hayvanları teslim etmesi mümkün görünmüyor. Çünkü Veteriner Sağlık Sertifikasına göre, 1600 besilik hayvanın Türkiye’ye ithal edilmeden önce ithalatın yapılacağı ülkede 21 gün karantinada tutulması gerekiyor. 21 gün karantina süresine 3 gün de taşıma süresi eklendiğinde hayvanların Türkiye’de belirlenen çiftliğe teslimi için en az 24 gün süreye ihtiyaç var. Bu süreye ihaleyi kazanan firmanın 1600 hayvanı tedarik etme süreci de eklendiğinde 3 Aralık’a kadar ESK’nın belirlediği Bursa’daki çiftliğe teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

İTHALAT İZNİ VERİLEN 10’UN ÜZERİNDE ÜLKE VARKEN NEDEN 3 ÜLKE İLE SINIRLI TUTULDU?

Diğer yandan Tarım Bakanlığının besilik hayvan ithalatında Avrupa Birliğinden izin verdiği 10’un üzerinde ülke bulunmasına rağmen ESK’nın ithalat ihalesini sadece 3 ülkeyle sınırlı tutması da ‘adrese teslim ihale’ iddialarını gündeme getirdi.

İHALEYİ MACAR FİRMASI LIVESTOCK HUNGARY TRADE KFT’Mİ KAZANACAK?

ESK’nın alelacele ihaleye çıkması, hayvanların teslim süresinin kısa tutulması ve ithalatın 3 ülke ile sınırlandırılması adrese teslim ihale iddialarını gündeme getirirken, burada da Macar firması LIVESTOCK HUNGARY TRADE KFT firması akıllara geliyor. ESK, kasaplık canlı hayvan ithalatını da sadece bu firma üzerinden yaparken, besilik hayvan ithalatının da bu firma üzerinden yapılacağı, firmalara gönderilen teklif isteme mektubunun ise şaibe iddialarının önüne geçmek için yapıldığı kaydediliyor.

besilik ithalat-6

ithalat-6