TARIMDAN HABER ÖZEL / Et ve Süt Kurumu, Cumhurbaşkanı kararı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine göre 31 Mayıs 2023 tarihine kadar internet sitesinde yayınlanması gereken 2022 yılı faaliyet ve sektör raporları yayınlanmayarak, kurum tarihinde bir ilke imza attı.

İTHALATLA İLGİLİ BİLGİLER VE KURUM KARARLARI KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR!

Faaliyet ve sektör raporları yayınlanmayarak, 2022 yılında yapılan ithalat ve kurum zararları kamuoyundan saklanırken, kurumsal şeffaflık ta ayaklar altına alındı.

CUMHURBAŞKANI KARARINA GÖRE FAALİYET RAPORUNUN 31 MAYIS'A KADAR YAYINLAMASI GEREKİYORDU

12.10.2022 gün ve 31981 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6206 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 05.11.2022 tarih ve 32004 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliğinde şeffaflığın ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılmasını teminen kamu iktisadi teşebbüslerin 2022 yılı faaliyet raporlarını ve sektör raporlarını en geç 31 Mayıs 2023 tarihine kadar kendi internet sitesinde yayımlama zorunluluğu bulunuyor.

CUMHURBBAŞKANLIĞI KARARI BİLE RAFA KALDIRILDI!

Et fiyatlarına yapılan zammı vatandaştan gizlemek için kurumun internet sayfasından et fiyatlarını kaldıran ESK’nın, Cumhurbaşkanı Kararına göre yayınlama zorunluluğu bulunan faaliyet raporu ile sektör raporlarını da yayınlamaması dikkat çekti.

Kurumun internet sitesine girildiğinde, 2022 yılı faaliyet raporu, 2020, 2021 ve 2022 yılı sektör raporları ile 2021, 2022 yılı bağımsız denetim raporlarının yayınlanmadığı görülüyor.

ESK'NIN NE ÜRETTİĞİ, NE SATTIĞI, NE İTHAL ETTİĞİ VE NE KADAR KAR/ZARAR ETTİĞİNE YÖNELİK BİLGİLER FAALİYET RAPORUNDA YER ALIYOR!

Et ve Süt Kurumu’nun regülasyon kurumu olarak ne ürettiği, ne sattığı, ne ithal ettiği ve ne kadar kar/zarar ettiğine dair bilgiler faaliyet raporlarından öğreniliyor.

CANLI HAYVAN VE ET İTHALATINA YÖNELİK ŞAİBELER GÜNDEME GELMİŞTİ

Faaliyet ve sektör raporlarının Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine rağmen yayınlanmaması ESK’nın özellikle bazı Avrupa ülkeleri ile Güney Amerika ülkelerinden gizemli bir şekilde yürüttüğü canlı hayvan ve et ithalatına yönelik soru işaretlerini artırırken, ithalatlara yönelik gündeme gelen şaibelerin üstünün örtülmeye çalışıldığına yönelik iddiaları da kuvvetlendirdi.  

GENEL MÜDÜR VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SÜREKLİ YURT DIŞINA GİTMESİ DİKKAT ÇEKMİŞTİ!

ESK, en yoğun ithalatı 2023 yılında yaparken, 2022 yılında da özellikle et ithalatı yapılmıştı. Yapılan ithalatlarla ilgili bilgiler her seferinde kamuoyundan gizli tutulurken, ESK Genel Müdürü Mustafa Kahyan ve geçmişte sektörde faaliyette bulunan bazı bakan danışmanları ile ESK yönetim kurulu üyelerinin hayvan alımı kapsamında sürekli yurt dışına gitmeleri, kurumda şaibe iddialarını gündeme getirmişti. Geçtiğimiz aylarda ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın 10 günlük Güney Amerika seyahati yine kamuoyundan gizli tutulurken, konunun ortaya çıkması üzerine Bakanlığın ve ESK yönetiminin bundan ciddi anlamda rahatsız olması ve gelen tepkiler üzerine genel müdürün çeşitli temaslarda bulunmak için Brezilya’ya gittiğine dair kaçamak açıklamaların yapılması dikkat çekmişti.

600 BİN BESİLİK İTHALATI DA ESK'YA VERİLDİ!

ESK’nın et ve canlı hayvan ithalatına yönelik bütün süreci gizli bir şekilde yürütürken, Faaliyet raporlarını da yayınlamayarak ithalatla ilgili bütün bilgileri de kamuoyundan gizlerken, 2024 yılında yapılacak 600 bin baş besilik hayvan ithalatının da tamamen ESK’ya verilmesi manidar bulunuyor.   

Fahrettin Poyraz’dan haber var! Yargı tarihine geçti! Fahrettin Poyraz’dan haber var! Yargı tarihine geçti!

BAKAN YUMAKLI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLDÜĞÜNÜ İDDİA ETMİŞTİ! 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ESK'nın canlı hayvan ve et ithalatına dair bütün süreci şeffaf bir şekilde yürüttüğünü ve gerekli bilgilerin web sayfasından kamuoyu ile paylaşıldığını iddia etmişti. Ancak bırakın ithalatla ilgili bilgilerin kurumun internet sitesinden yayınlanmasını, Cumhurbaşkanı Kararına göre yayınlama zorunluluğu bulunan 2022 yılı faaliyet raporunun bile yayınlanmaması Bakan Yumaklı'nın da şeffaflıktan ne anladığını da gözler önüne serdi.