Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta aldıkları tedbirler kapsamında Türkiye’nin ette 3 yıl sonra ihracatçı bir ülke haline geleceğini iddia etti. 

Bakan Yumaklı, katıldığı bir televizyon programında ette aldıkları tedbirlerden dolayı fiyatların rutine geldiğini ileri sürdü. Fiyatların piyasa gerçekleri ile örtüşmediğini iddia eden Yumaklı, ithalat tarafında gerekli adımları attıklarını dile getirdi.

3 YIL SÜRE İSTEDİ

Kesim fiyatları düşüyor! Güncel dana ve kuzu karkas kesim fiyatları yayınlandı! Kesim fiyatları düşüyor! Güncel dana ve kuzu karkas kesim fiyatları yayınlandı!

Bakan Yumaklı, et ithalatı ile ilgili 3 yıl süre isterken, üretim tarafında aldıkları tedbirler kapsamında Türkiye’nin 3 yıl sonra ette ithalatı değil ihracatı konuşur hale geleceğini belirtti.

BEKİR PAKDEMİRLİ DE 2019 YILINDA SÖZ VERMİŞTİ! 

Eski Tarım Bakanlardan Bekir Pakdemirli de 2019 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada “2023 yılında ben Türkiye’de ithal et işini bitireceğim, bundan emin olabilirsiniz” demişti. 

Pakdemirli şunları kaydetmişti:

"İnanın 2023 yılında ben Türkiye'de ithal et işini bitirceğim, bundan emin olabilirsiniz. Bu 2022 de olabilir, inşallah 2021'e de yetiştiririz. Bugün itibariyle bir ihtiyaç yok. Türkiye'ye et, Et ve Süt Kurumu (ESK) ithal ederse girer. Canlı hayvan da ya kasaplık ya da besilik olarak girer. Besilik hayvan da beslenir ve kesime girer. Bugün itibariyle besilik hayvanlarla ilgili de frene komple basmış durumdayız. İhtiyaç olursa yaparız. Tamamen frene bastık, 26 Ekim'den itibaren yeni kontrol belgesi vermiyoruz. İhtiyaç olmadıkça da vermeyeceğiz. Kontrol belgesini eskiden almış olanların gelişleri devam ediyor. Kontrol belgesi yeni almak için kapımızı çalanlara 'evet' demiyoruz. Bu da besicinin kendini rahat hissetmesi için, fiyatların bir miktar artması için bu ayarlamaları yapıyoruz. ESK olarak da stoklara mal çektik, bunları piyasaya vermek istemiyorum ki et fiyatları ucuzlamasın, besiciye zarar vermeyelim diye bunu yapıyoruz. ESK bunu yurt dışı pazarlara satmak için müşteri arıyor."

TÜRKİYE 2023'DE DAHA İTHALATÇI BİR ÜLKE HALİNE GELDİ!

Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin ette 2023 yılında ithalatı bitireceğini söz vermesine rağmen ülke daha çok ithalatçı bir konuma geldi.