Tarımsal planlamanın her sene 3 yıl sonrası için yapılacağını belirten Yumaklı, “Böylece çiftçi önünü görecek ve ne ekeceğini 3 yıl önceden bilecek” ifadelerini kullandı. Planlı üretim modeline geçiş için tüm bakanlık ekiplerinin sahada olacağını dile getiren Yumaklı, ilgili ürünlerin ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 70’ine karşılık geldiğini belirtti.

HAYVANCILIKTA YOL HARİTASI

Hayvancılık yol haritasının da planlı üretime göre açıklandığını hatırlatan Yumaklı, desteklerin buna göre dizayn edildiğini belirtti. Yapılan çalışmaların yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle açıklanacağını ifade etti.

YAPAY ZEKÂYLA VERİM ARTACAK

Yeni dönemde çiftçiye alan bazlı değil, üretim miktarı kadar destek verileceğini belirten Bakan Yumaklı, teknolojiyi kullanarak dünyada örneği olmayan yeni bir üretim modeline de geçileceğini söyledi.

Bakan Yumaklı şu ifadeleri kullandı:

“Uydu görüntüleri, İHA’lar ve farklı görüntüleme sistemleri ile bir araziden ne kadar üretim gerçekleşebileceğini çok küçük bir yanılma payı ile hesaplayacağız ve üretime göre destekler bu sayede verilebilecek. Mayıs ayında bu uygulama ile ilgili olarak pilot bölge olan Mardin’in sonuçlarını alacağız. Olumlu sonuçlar yakaladığımızda yapay zeka ve veriye dayalı sistemler ile verimli üretimin önünü açacağız.”

TARIMDA 'MİRAS' SORUNU

Veraset konusu nedeniyle birçok mirasçının uzun yıllardır yararlanamadığı çiftçi desteklerini bu yıl yapılan düzenleme ile üreticiye vermeyi başardıklarını anlatan Yumaklı, “Bir tarlada hissesi olan 50 kişi var. Mirasçı hepsini nereden bulacağım diyor ve ÇKS’ye kayıt yaptıramıyordu. Bu sorunun aşılması ile birlikte 82 bine yakın kişi Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt oldu. Bu 82 bin kişinin 4.6 milyon dekar arazisi sisteme kaydedildi. Bu uygulama başlamadan önce yüzde 60 kayıtlılık varken şimdi hedefimiz yüzde 80’leri yakalamak” dedi. Yumaklı ayrıca Hazine arazilerin ekilmesiyle ilgili de çalışmaya başladıklarını paylaştı.

Tüm dünyanın ortak sorunu olan su için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Yumaklı, tarım sektörünün Türkiye’deki kullanımın yüzde 77’sini yaptığını, kalan kısmını da sanayi ve kent kullanımı ile oluştuğunu anlattı.

Sera, tohum, gübre, zirai ilaç... Alarko Holding 4 koldan tarıma 500 milyon dolar yatırım yapacak! Sera, tohum, gübre, zirai ilaç... Alarko Holding 4 koldan tarıma 500 milyon dolar yatırım yapacak!

Yumaklı, “Şu anda bütün konsantrasyonumuz sulama sistemlerini hızlıca bitirebilmek. Çiftçilerin üreticilerin bu suyu daha verimli kullanabilmesi için basınçlı sulama sistemlerine yapılan yatırımın yarısını biz ödüyoruz. Basınçlı kapalı devre sulama sistemlerimiz yüzde 33. Bunu yüzde 60 seviyesine çıkarınca çok rahat edeceğiz” dedi. Yumaklı, su verimliliği seferberliği noktasında iyi ve zayıf olan 34 belediyeyi “Su Verimliliği Kardeşi” ilan ettiklerini söyledi.