Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun son toplantısında üyelere anlattığı yeni tarım, orman ve hayvancılık modeli kafaları karıştırdı. Tarım Bakanlığında, tarımsal desteklerin değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma dahi bulunmazken, Bakan Kirişçi, MKYK üyelerine ‘Sen üret yeter’ sloganıyla hayata geçireceklerini iddia ettiği yeni vizyonla birlikte destekleme modelinin de değişeceğini kaydetti.

'Bu kapsamda, desteklerin sadeleştirilmesi öngörülüyor. Üretim öncesi izin uygulamasıyla birlikte ekim öncesi ayni destek ve hasat sonrası fark ödemesi yapılması planlanıyor' 

Ancak Bakan Kirişçi, tarımsal desteklerde yapılması planlanan değişiklikleri sürekli gündeme getirmesine rağmen henüz somut bir çalışma ortaya konulmuş değil. 

ÇİFTÇİNİN YARISI KAYITDIŞI ÜRETİM YAPARKEN ÜRETİM ÖNCESİ İZİN ŞARTI NASIL İŞLEYECEK?

Üretim öncesi izin alınması şartının ise alt yapısının nasıl oluşturulacağı bilinmiyor. Tarımsal faaliyette bulunan çiftçinin yaklaşık yarısının kayıtdışı olduğu düşünülürse, üretim öncesi izin alınma şartının, ülkenin ve çiftçinin yaşadığı sorunların hangisine bir çözüm getireceği ve üretim planlamasına nasıl bir katkı sunacağı da bilinmiyor. 

HER BAKAN KENDİSİNE GÖRE BİR SİSTEM GETİRİYOR! 

Her Bakanın kendine göre bir sistem getirmesi, tarım politikalarını yaz-boz tahtasına döndürürken, tarımsal üretimde karşılaşılan sorunları da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.

GIDA FİYATLARINA KARŞI 'KENT TARIMI MODELİ' 

Kirişçi'nin ortaya koyduğu bu modele göre, büyük kentlere yakın bölgelerde üretim artırılacak, uzak mesafelerden gıda taşınmayarak ihtiyaç bu bölgelerden karşılanacak. Vahit Kirişçi’nin 5 aydır gündeme getirdiği ve 'Amerikayı yeniden keşfeden', ‘Kent Tarımı Modeli’nin de gıda fiyatlarının düşmesine nasıl bir katkı sunacağı merak ediliyor. Mevcut durumda zaten kent merkezlerine yakın bölgelerde üretim yapılıyor. Bahsedilen bölgelerde hiçbir şekilde üretim yapılmasa ve yapılacak çalışmalarla buraların üretime kazandırılması belki tedarik konusunda bazı avantajlar sağlayabilir ancak mevcut haliyle zaten üretim yapılan bölgeler üzerinden ‘Kent Tarımı Modeli’nin gıda fiyatlarına karşı bir kurtuluş reçetesi gibi sunulması dikkat çekiyor. 

5 AYDIR GÖREVDE ANCAK SOMUT BİR ÇALIŞMA HENÜZ KONULMUŞ DEĞİL!

Bakan Kirişçi’nin göreve başlamasının üzerinden 5 ay geçmesine rağmen, ekibiyle birlikte bugüne kadar somut bir çalışma ortaya koyamaması ve yapılacağı vaadedilen proje ve çalışmaların da ayaklarının yere basmaması Kirişçi’nin ve ekibinin şimdiden sorgulanmasını gündeme getirdi.