TARIMDAN HABER ÖZEL / Süt üreticisi artan girdi maliyetlerine karşılık süt fiyatları artmadığı için zararına üretim yaparken, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatı da 15 Ekim’den buyana güncellenmiyordu. Ulusal Süt Konseyi çiğ süt referans fiyatı en son 15 Ekim 2022’de 8.5 lira olarak açıklanmıştı.

ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATINDA 8.5 AYDIR HİÇ BİR ARTIŞ YAPILMADI

Bu tarihten sonra girdi maliyetlerindeki artışa rağmen çiğ süt referans fiyatı güncellenmeyerek, 8.5 lirada sabit tutulmuştu.

ESKİ HAZİNE VE MALİYE BAKANI YEM FİYATLARINI GEREKÇE GÖSTEREREK SÜT FİYATLARININ ARTIRILMASINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, çiğ süt referans fiyatlarının artırılması durumunda yem fiyatlarının da arttığını iddia ederek, süt fiyatlarının güncellenmesine karşı çıkmıştı.

SÜT FİYATLARININ ARTIRILMAMASI ÜLKE HAYVANCILIĞINA BÜYÜK BİR DARBE VURDU

Yem fiyatları 400 liranın üstüne çıkarken, çiğ süt fiyatlarının 8.5 aydır güncellenmemesi, ülkenin hayvan varlık sayısına da büyük bir darbe vurdu. Zarar eden süt üreticisi, çaresiz işletmesindeki hayvanları kestirmek zorunda kalmıştı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ PERŞEMBE GÜNÜ SAAT 14:30'DA TOPLANACAK

Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok! Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok!

Gelinen noktada Ulusal Süt Konseyi’nin Perşembe günü saat 14:30’da süt fiyatlarını görüşmek üzere toplanacağı öğrenildi. Tarımdan Haber’in Bakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Perşembe günü bütün tarafların katılımı ile kapsamlı bir toplantı yapılacağını belirtti.

SÜT ÜRETİCİSİ SÜT FİYATININ EN AZ 14 LİRA OLMASINI İSTİYOR

Süt üreticisi, süt fiyatlarının üreticinin eline 14 lira geçecek şekilde bir fiyat talep ederken, sanayici ve Bakanlığın gündeminde ise 11 ile 12 lira arasında bir fiyatın bulunduğu kaydediliyor.

ULUSAL SÜT KONSEYİ'NİN HAZİRAN AYI ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ 10.5 LİRA

Ulusal Süt Konseyi’nin en son yayınladığı çiğ süt maliyeti ise 10.5 lira. Ancak Ulusal Süt Konseyi’nin üretim maliyet hesabı en düşük yem fiyatlarına göre yapılmış durumda. Piyasada üretici maliyeti 11.5 lira ile 12 lira arasında bulunuyor.