Konya'da yem fiyatlarına son 2 hafta içerisinde iki kez zam geldi. Yem fiyatlarında 27 liralık bir artış yaşandı. Süt yemi fiyatı 405 liradan, 432 TL'ye çıktı. Fiyat artışına gerekçe olarak ise döviz kurundaki dalgalanma gösterildi. Yem fiyatlarındaki yükselişten ötürü kesilen hayvan sayısı da sürekli artıyor. Hayvancılığı bırakan besici sayısı da gözle görülür oranda yükseldi. Sektörü, önümüzdeki günlerde çok daha zorlu günler bekliyor.

KURBAN ÖNÜ HARIL HARIL YEM SATMAMIZ GEREKİRDİ

Konya'da yem satışı yapan bir esnaf, son 2 hafta içinde yeme 2 kez zam geldiğini hatırlattı. Yeme ilk olarak 15 lira, ikincisinde de 12 lira zam geldiğini söyleyen esnaf, “Süt yemi, 405 liraydı, 432 liraya çıktı” dedi.

Fiyat artışına gerekçe olarak ise döviz kurundaki artışın gösterildiğini ifade eden esnaf, daha sonra şunları kaydetti: “Döviz kuru artıyor. Seçim zamanı indirim yapıldı. Yem fiyatı 6-7 lira düştü. Belirsizlik var. Yemin daha da zamlanacağı söyleniyor. Yemciler, önünü göremiyor. Düzenli olarak yem fiyatları artıyor. Önceden harman zamanı yem fiyatı düşerdi, şimdi harman zamanı gelince fiyatlar daha da artıyor. Bizim sektörü kriz bekliyor. Hayvancılık için tehlike büyüyor. Yemcilerin satışı da azaldı. Kurban önü bizim harıl harıl yem satmamız gerekir ama iş yapamıyoruz. Son günlerde sadece benim bildiğim 5-6 besici hayvancılığı bıraktı. Bu insanların 100 hayvanı vardı. Piyasa, çok serbest bıraktılar. Bir denetimsizlik var. Bunun önüne geçilmesi şart.”

Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı! Buzağı fiyatı bir haftada yüzde 5,6 arttı!

YEME 1 BUÇUK YIL İÇİNDE YÜZDE 100'E VARAN ZAM

2021 yılının Aralık ayında Konya'da süt yemi, ortalama 230-240 liradan satılıyordu. 1 buçuk yıllık zaman zarfı içinde yem fiyatı yüzde 100'e yakın bir oranda arttı. Bugün ise süt yeminin fiyatı 432 TL'yi gördü.

YEME AZ ZAM GELDİ, TALEP OLSAYDI DAHA FAZLA GELİRDİ

Emtia da düşüş olduğunu, kur artışının emtianın önüne geçtiğini ifade eden Besici M. Akif Soylu da şöyle konuştu: “Arpa, buğday taban alım fiyatı açıklandı. Fiyata uyan yok. Fiyatlar, piyasada daha düşük. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) alım yapmıyor. 2 yıllık ürün var depolarda. Yeme zam geldi ama az. Talep olsaydı, bugün yeme 50-60 liralık zamları konuşuyorduk. Son zamlar, kurdaki hareketlilikten kaynaklı zamlar. Besi yemi şu an besi yemi nakit en ucuz 330, süt yemi de nakit 450 TL. Yem sektöründe Kurban Bayramı hareketliliği var. Yemciyi de besiciyi de asıl Kurban Bayramı sonrası kötü günler bekliyor.”