Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarına yapılan artışın yem fiyatlarına ve diğer girdilere gelen zamlardan dolayı bir anlamının kalmadığını belirterek, çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesini istedi. Bugün 1 litre çiğ sütün üretim maliyetinin 7.40 liraya çıktığını ifade eden Keskin, “Maalesef yine yapılan artış pariteyi koruyamamaktadır” dedi. Piyasalar normalleşene kadar çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, aksi takdirde süt hayvanlarının kurbanlık pazarlarında satılacağı uyarısında bulundu. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ'NİN BELİRLEDİĞİ FİYATLAR 1 AY BİLE GİTMİYOR! ÜRETİCİ SÜREKLİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR! 

Süt üreticisi çok zor bir süreçten geçiyor. Çiğ süt fiyatları arka arkaya güncellenmesine rağmen yem fiyatlarına ve diğer girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çiğ süt fiyatlarına yapılan artışlar kısa sürede eriyip gidiyor. Bırakın 1.5 yem süt paritesini 1.3 paritesini bile yakalayamayan süt üreticisi sürekli zararına üretim yapmak zorunda kalıyor. En son 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatları 7.5 liraya çıkarılırken, bu fiyatın üzerinden bir ay geçmeden gelen zamlardan dolayı süt üreticisi yine feryat etmeye başladı. 

BİRLİK BAŞKANI AYLIK FİYAT TALEP ETTİ!

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, şunları kaydetti: "Ürettiğimizin Hakça Paylaşımını istiyoruz. Sadece Sanayiciler değil biz üreticiler de kazanmalıyız ki üretim yapalım. Kar etmeyen hangi işletme ayakta kalabilir ki, üstelik o kadar fedakârlık, emek isteyen bir iş yapıyorsanız mutlaka kar edeceksiniz. Çiğ süt üretim maliyetlerinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 05 Mayıs 2022 tarihinde toplanarak, 15 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını Gıda Komitesinin tavsiyesi üzerine 7,50 TL/ Litre olarak belirlemiştir. 

1 LİTRE SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ KAÇ LİRA?

Bugün 1 litre çiğ sütün maliyeti 7,40 TL’dir. Maalesef yine yapılan artış pariteyi koruyamamaktadır. Üretici maliyeti işletme boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Çiğ süt üretimi oldukça zorlu bir sürece girmiştir artık. Üreticilerimiz gerçekten çok zor durumdalar. Şuan süt hayvanlarımız kesime gidiyor. 

Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı! Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı!

ÖNLEM ALINMAZSA SÜT HAYVANLARI KURBAN PAZARLARINDA SATILACAK

Önümüz Kurban Bayramı üreticiler süt hayvanlarını kurbanlık pazarlarında satacaklar. Hatta kurban bayramını dahi bekleyecek zamanları kalmadı. Çiğ süt referans fiyatının 7,50 TL olmasıyla birlikte yem fiyatlarına ardı ardına zam uygulandı. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ AYLIK FİYAT BELİRLEMELİ

Dünyanın ve ülkemizin zor günlerden geçtiği bu zamanlarda süt üretimine ve maliyetlerine uygun olarak her ay konsey toplanarak çiğ süt referans fiyatını güncellemedir. Aksi takdirde üreticilerimiz üretimden çekilmektedirler. Bakanlığımızın da, Konseyin de bu durumu göz önünde bulundurarak normalleşene kadar her ay süt fiyatlarını güncellemesini talep ediyoruz. Ulusal Süt Konseyinin bir an önce yeniden toplanıp çiğ süt referans fiyatını revize etmesini talep ediyoruz. Bunu ülkemizde bulunan tüm süt üreticilerimiz için acilen istiyoruz."