Süt üreticisi resmen yok oluyor. Özel sektör bir tarafa Tarım Kredi Kooperatifleri bile yem fiyatlarına arka arkaya zam yaparken, çiğ süt fiyatlarının yerinde sayması artık üretimi yapılamayacak duruma getirdi. Süt üreticisi yok olurken, Tarım ve Orman Bakanlığının yaşananlara seyirci kalması, “Etin sütün sahibi kim?” sorusunu gündeme getirdi. 

1 KG YEM 6.4 LİRA OLDU

Son gelen zamlarla birlikte 50 kg bir çuval yemin fiyatı 320 liraya çıktı. Buna göre 1 kg yem 6.4 lira olurken, üretici ürettiği sütü ise 5.7 liradan satıyor. Prim desteği ile birlikte üreticinin eline geçen para 6.7 lira olsa da 1 liralık çiğ süt prim desteğin 7-8 ay sonra ödenecek olmasından süt üreticisi için 1 liralık destek hiçbir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla süt üreticisi 1 kg yeme 6.4 lira verirken, ürettiği sütü 5.7 liraya satması süt üreticisinin yaşadığı felaketi gözler önüne seriyor. 

TARIM BAKANLIĞI SEYREDİYOR! 

Et, süt doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olmasına rağmen oluşturulan Gıda Komitesi’nden dolayı sektör sahipsiz bir konuma düştü. Tarım ve Orman Bakanlığı, süt üreticisinin yaşadığı felakete karşı bir önlem alamazken, Gıda Komitesi’nden çıkacak kararın beklenmesi üreticiye vurulan darbenin şiddetini artırıyor. 

GIDA KOMİTESİ ÜRETİCİ ODAKLI BAKMIYOR

Sözde gıdada enflasyon artışlarının önüne geçmek için kurulan Gıda Komitesi, enflasyona bir çözüm bulamadığı gibi alınan yanlış kararlardan dolayı da üretime büyük bir darbe vuruyor. Özellikle et ve sütte meselelere üretici odaklı bakmayarak sadece enflasyon hedefleri doğrultusunda kararlar alan Gıda Komitesi, Türkiye’yi hayvancılıkta ithalatçı bir konuma getirdi. 

SÜT ÜRETİSİ ULUSAL SÜT KONSEYİNİ TARIM BAKANLIĞI DA GIDA KOMİTESİNİ BEKLİYOR!

Yem fiyatlarına gelen zamlardan dolayı süt fiyatlarının yeniden artırılması gündeme gelirken, süt üretici günlerdir Ulusal Süt Konseyi’nin toplanmasını bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da sütün sahibi olmasına rağmen süt fiyatlarına ne kadar bir artış yapılacağına dair Gıda Komitesi’nden karar beklemesi, yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor. 

ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN TOPLANMASI BEKLENİYOR ÜRETİCİ 8 LİRA İSTİYOR

Alınan bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin bugün yarın toplanmasına kesin gözle bakılırken, süt üreticisi 1.3 pariteye göre çiğ süt fiyatının 8 liraya çıkarılmasını talep ediyor. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, mevcut fiyatlarla üreticinin üretimi sürdürmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, çiğ süt fiyatlarının biran önce yem fiyatlarına göre artırılması gerektiğini kaydetti. 1.3 pariteye göre çiğ süt fiyatlarının en az 8 lira olması gerektiğini vurgulayan Keskin, tereyağı ihracatına getirilen sınırlamaya da tepki gösterdi. 

SÜT TOZU İHRACATINA DA MI SINIRLAMA GETİRİLECEK?

Süt tozu ihracatına da sınırlama getirileceğine yönelik iddialar gündeme geldiğini dile getiren Keskin, “tereyağına getirilen ihracat sınırlamasını doğru bulmuyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi şimdi de süt tozu ihracatına da benzer bir sınırlama getirileceği iddia ediliyor. Eğer bu iddia doğru ise bu karar tamamen üreticinin aleyhine olacaktır. Üretici, çiğ süt fiyatlarından dolayı zor günler geçirirken bir de ihracat ayağında bu sınırlama üretime zarar verecektir” dedi.