Geçen yıl 1 milyon 930 bin ton soğan üretilirken, bu yıl bu rakamın 2 milyon 200 bin tona çıkması tahmin ediliyor. 

Soğan üretiminin artması, iç piyasada fiyatları düşürürken yurt dışından soğan talebi üreticinin imdadına yetişti. Türkiye, son yılların en önemli soğan ihracatını bu yıl yaparken, üretici de bu durumdan para kazanmaya başladı. İhracat başlamadan önce üreticide soğan fiyatları 65 kuruşa kadar düşerken, ihracatla birlikte fiyatlar 1.5, 2 liraya kadar çıktı. 

Özellikle Hindistan ve Bangladeş’te bu yıl ciddi bir soğan krizinin yaşanması, Türkiye’den soğan ihracatının en fazla bu ülkelere yapılmasına neden oldu. Bu ülkelerin dışında Sri Lanka ve Balkan ülkelerine de soğan ihraç ediliyor.

Soğan ihracatı üreticiyi memnun ederken, iç piyasada fiyatların artması Tarım ve Orman Bakanlığını harekete geçirdi. Geçtiğimiz haftalarda ihracatta prosedürler ağırlaştırılırken, Bakanlığın şimdi de ihracatı tamamen durdurma yönünde adım atacağı kaydediliyor.

Bununla ilgili olarak Bakanlıkta bugün önemli bir toplantı yapılacağı belirtilirken, toplantıdan ihracatın durdurulması yönünde kararın çıkabileceği ifade ediliyor. 

Patates üreticisi, fiyatların düşmesinden dolayı sıkıntılı bir süreç yaşarken, soğan ihracatının da durdurulması üreticinin aleyhine bir durum oluşturmasından endişe ediliyor.