Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım İşletmeleri Koordinatörü ve Fakülte Çiftlik Sorumlusu Prof. Dr. Harun Yalçın, Menemen'deki 4 bin 200 dekarlık Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği'nin 200 dekarlık alanında organik sebze ve meyve üretimi yaptıklarını belirtti.

Çiftlikte yetiştirmek için geleneksel ürünlerin yanı sıra yeni ürünler tercih ettiklerine değinen Harun Yalçın, bu ürünlerden birinin "kolakas" adlı yumru bitki türü olduğunu ve "Kıbrıs patatesi" olarak da anıldığını kaydetti.

Geleneksel patatese benzeyen ürünün Kıbrıs gibi sıcak bölgelerde yetiştiğini hatırlatan Yalçın, "Biz de fakülte arazisinde ilk kez yetiştiriyoruz. Tüketicilerimizin beğenisine sunacağız" dedi.

Kolakası sonbahar döneminde ektiklerini ve ilkbahar aylarında da hasadının yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, Akdeniz mutfağına özgü kolakasın besin değerinin yüksek olduğunu ifade etti. Yalçın, kolakasın, yeni yeni mutfaklara gireceğini, fiyatının da belirlenemediğini ancak patatesten biraz daha pahalı olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Harun Yalçın, sofraların yeni lezzetlerinden birinin de "piramit karnabahar" olduğunu anlattı.

Yalçın, kolakasın da piramit karnabaharın da son tüketicinin ilgisini çekeceğine ve beğenisini kazanacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.


Tarım TV