Şeker fiyatları düşüyor!

Geçtiğimiz yıl 4-5 kat karla şeker satan fabrikalar bu yıl şekeri satacak müşteri bulamaz hale geldi!

Şeker fiyatları 25-30 liralardan 21 liraya kadar düştü. Bazı marketler şeker fiyatlarını kampanya yaparak düşürüyormuş gibi görünse de, aslında gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı.

Şeker fabrikaları, bu yıl talebin ciddi anlamda düşmesinden dolayı şekeri 18 liraya bile satamazken, ciddi bir stok sorunu ile karşı karşıya kaldılar. Fabrikalar ürettikleri şekeri neredeyse satacak müşteri bulamaz hale geldiler. Talebin düşmesi ve stok sorunu da şeker fiyatlarını hızla aşağıya çekiyor. Marketlerde şeker fiyatlarındaki indirim, kampanyalı satışların bir sonucu gibi gösterilse de aslında şeker fiyatları yaşanan stok sorunundan dolayı düşüyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, geçtiğimiz yıl Türkşeker’in izlediği yanlış şeker satış politikasından dolayı ülke biranda şeker krizinin içine sürüklenirken, şeker fiyatları da kısa sürede 5 liradan 25-30 liraya kadar çıkmıştı. Türkşeker’den 1 Ocak-31 Mayıs 2022 tarihlerinde düşük fiyattan yüklü miktarda şeker alan alsatçı firmalar, şeker fiyatlarının 5, 6 kat birden artmasıyla birlikte büyük bir vurgun yaparken, vatandaşta şekeri fahiş fiyattan tüketmek zorunda kalmıştı.

Sözde şeker fiyatlarını düşürmek için Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde 400 bin ton şeker ithalatı kararı alınırken, yapılan şeker ithalatı da fiyatları düşürmemişti. Ancak şeker fabrikaları, 2022-2023 kampanyasının şekerini üretmeye başlamasıyla birlikte fiyatlar gerilemeye başlarken, 25-30 lira bandında seyreden 1 kg şekerin fiyatı da 21 liraya kadar düştü.

ŞEKER FABRİKALARI 18 LİRADAN ŞEKERİ SATAMIYOR!

Geçtiğimiz dönem hem stoklardaki yüklü miktarda şekerin bulunması hem de 400 bin ton şeker ithalatı piyasanın arz talep dengesini tamamen bozdu. Şeker fabrikaları geçtiğimiz yıl 435 liradan aldıkları pancarın karşılığı ürettikleri şekeri 18 liradan satarak büyük kazançlar elde ederken, bu yıl 1450 liradan aldıkları pancarın karşılığı ürettikleri şekeri ise 18 liradan satamayacak duruma geldi.

ŞEKER FABRİKALARI 18 LİRANIN ALTINA İNMEK İSTEMİYORLAR!

Şeker fabrikaları, şekerin fabrika satış fiyatını 18 liranın altına inmek istemezken, talebin çok düşmesi de fabrika yönetimlerini kara kara düşündürüyor. Diğer yandan 1 kg şeker market raflarında 21 liraya kadar düştü. 5 kg şeker 105 lira ile 110 lira arasında satılıyor.

İTHAL EDİLEN ŞEKER FİYATLARI DÜŞÜRMEDİ!

Hileli gıdada ifşa listesini yayınlayamayan Tarım Bakanından gıda denetiminde farkındalık açıklaması!  Hileli gıdada ifşa listesini yayınlayamayan Tarım Bakanından gıda denetiminde farkındalık açıklaması! 

Şeker fiyatlarının yapılan ithalatla değil, üretimle birlikte düşmesi, 400 bin ton şeker ithalatının neden yapıldığının da sorgulanmasına neden oldu.

TÜRKŞEKER 3 FARKLI ŞEKER SATIŞ FİYATI UYGULUYOR

Türkşeker, şeker satışında Türkşeker Tarım’ı tamamen devre dışına çıkarırken, şeker satışında ise üç ayrı fiyat uyguluyor. Firmalara 19.5 liradan satılırken, gıda imalatçılarına 16,20 liradan, Tarım Kredi’ye ise 17,5 liradan veriliyor. Türkşeker’in enflasyonla mücadele kapsamında gıda imalatçılarına 16.20 liradan şeker satışına devam edeceği kaydediliyor.