ÖZEL HABER

Kamuoyunda fazla gündeme gelmese de şeker fabrikalarının aleyhinde yıllardır bir kampanya yürütülüyor. Bu kampanyada şeker işçilerinin 5 ile 10 bin lira arasında maaş aldıkları iddia ediliyor. Ve 'Şeker Fabrikalarında işçiler ne kadar maaş alıyor biliyor musunuz?' sorusu sorularak şeker işçilerinin yüksek maaş aldığı yönünde imada bulunuluyor.

Şeker fabrikalarında maaşlar gerçekten yüksek mi? Karayolları, Devlet Demiryolları, Çaykur ve Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin maaşları ile şeker fabrikalarında çalışan işçilerin maaşları arasında nasıl bir fark var?

ŞEKER İŞÇİSİ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Şeker işçilerinin maaş bordroları incelendiğinde öyle iddia edildiği gibi 5 ile 10 bin lira arasında maaş alan bir çalışan bulunmuyor. 8 bin kadrolu çalışanın bulunduğu şeker fabrikalarında maaşlar ikramiye de dahil 4 bin 500 lira ile 2 bin 700 lira arasında değişiyor. İkramiye ile birlikte 25 fabrikada 4 bin 500 lira maaş alanların sayısı da 350-400 kişiyi geçmiyor. Her bir fabrikada; 'Baş Makinist, Baş Kazancı, Baş Elektrikçi, Rafineri Maniplantı, Ham Fabrika Maniplantı, Atölye Ustabaşısı, Meydan Amiri' kadrosunda çalışanlar, en yüksek maaşı alıyorlar. Bu kadrolarda da her fabrikada 1'er çalışan bulunuyor.

Bunların dışında çalışanların neredeyse tamamına yakınının maaşı bin 900 lira ile 2 bin 700 lira arasında değişiyor. İkramiyeler de dahil edildiğinde maaşlar 2 bin 700 lira ile 3 bin 830 lira arasında seyrediyor.

RAKAMLAR NEDEN ÇARPITILIYOR?

Peki durum böyle iken neden şeker işçilerinin 5 ile 10 bin lira arasında 'ballı kaymaklı' maaş aldıkları iddia ediliyor?

Karayolları, Devlet Demiryolları, Çaykur ve Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerle neredeyse aynı seviyede ücret almalarına rağmen neden şeker işçilerinin maaşları sürekli gündemde tutularak sorgulanıyor?

ASIL AMAÇLARI ÜRETEN FABRİKALARI YIPRATMAK

Bunun tek bir nedeni var. Aynı şeker fiyatlarında olduğu gibi şeker işçisinin maaşları da abartılarak, fabrikalar yıpratılmak isteniyor. Halkın gündeminde olmayan şeker fiyatları 'Halk pahalı şeker tüketiyor!' diye nasıl sürekli gündemde tutuluyorsa, şeker işçisinin maaşları da abartılı bir şekilde gündemden düşürülmüyor.

CARGİLL'İN ŞEKER FİYATLARINDAKİ ÇELİŞKİSİ!

Cargill, her zaman olduğu gibi geçtiğimiz günlerde 'kota kıyağına' yönelik yaptığı açıklamada yine Türkiye'de halkın dünyanın en pahalı şekerine mahkum edildiğini ileri sürmüştü. Mısır şurupları Türkiye'de AB ve ABD'den daha pahalı olmasına rağmen nedense Cargill, ısrarla pancardan üretilen şeker fiyatlarını gündeme getiriyor. Bu çelişki de asıl niyetlerini ele veriyor.

Dikkat edilirse şeker fabrikalarının aleyhinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. 'Halk pahalı şeker tüketiyor!' ve 'Şeker işçisi 5 ile 10 bin lira arasında maaş alıyor!' şeklindeki söylemlerle; şeker fabrikalarının halkın nezdinde itibarsızlaştırılması ve bunun sonucunda da oldu bitti ile özelleştirilmesi amaçlanıyor.

Karayolları, Devlet Demiryolları, Çaykur, Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçilerin maaşları sorgulanmazken, özellikle şeker işçisinin maaşlarının abartılı bir şekilde sorgulanması çok manidar. Asgari ücretin bin 300 lira olduğu ve ciddi bir işsizlik sorunu bulunan ülkemizde, şeker fabrikalarında sözde ödenen ballı kaymaklı maaşlar, haklı olarak vatandaşın tepkisini çekecektir. Bu tepki de şeker fabrikalarının haraç mezat satılmasını kolaylaştıracaktır.

FABRİKALAR İSTEDİKLERİ GİBİ ÖZELLEŞTİRİLİRSE PİYASA ONLARA KALACAK!

Şeker fabrikaları, Cargill ve NÜD'ün başını çektiği bu kesimin istediği şekilde özelleştirilirse, fabrikaların bir çoğu üretimden elini çekecek. Zaten bunu da açıkça dile getiriyorlar. NÜD Başkan Rint Akyüz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'yü ziyaretinde, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin çiftçiyi mağdur etmeyeceğini, şeker pancarı yerine mısır ekeceğini belirtmişti.

Fabrikaların üretimden elini çekmesi demek, pancar üretiminin düşmesi ve burada oluşacak şeker açığının da tatlandırıcılardan karşılanması anlamına geliyor.

İşte bu hedefin gerçekleşmesi için de 'şeker fiyatları ve şeker işçisinin abartılı maaşı' bir argüman olarak kullanılıyor.

Şeker işçinin maaş bordroları da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.


Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'de çalışan kadrolu işçilerin ikramiye hariç aldığı maaş


Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'de çalışan kadrolu işçilerin ikramiye dahil aldığı maaş